Havskräftor

0

Havskräftor är en riktig favorit på HOOM-redaktionen och om vi ska vara ärliga tycker flera av oss faktiskt att de smakar bättre än de ofta mer omhuldade flodkräftorna. I mästerkocken Henrik Norströms tappning serveras de med kronärtskocka, broccoli och pepparrot.

Receptet är för 4 personer och du behöver:

 • 8 stycken färska havskräftor
 • 2 huv broccoli
 • 8 små eller 4 stora kronärtskockor
 • 8 vitlöksklyftor
 • 2 dl vitt vin
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 morot
 • 1⁄2 liter vatten
 • salt och peppar
 • vattenkrasse
 • persilja
 • pepparrot

Arbetsmetod:
Tag av stjärtarna från havskräftorna och bind ihop stjärtarna 2 och 2 med hjälp av bindgarn, med undersidan mot varandra (om man inte binder ihop stjärtarna så viker de ihop sig som en boll när de blancheras). Blanchera stjärtarna i kokande vatten i ca 10 sekunder (för att det ska bli lättare att skala dem, annars fastnar gärna en del av köttet i skalet) lyft upp i isvatten. Ta bort snöret och skala stjärtarna.

Skär kronärtskocksbottnarna fria från skal och ”skägg”, om ni använder er av små skockor spar då också stjälken (skalad). Lägg de skalade kronärtskockorna i citronvatten innan kokning så att de inte blir svarta.

Lagen till skockorna:
Skala och grovhacka lök, vitlök och morot, fräs grönsakerna i kastrull utan att de tar färg. Slå på vitvin och vatten. Låt koka upp och smaksätt med salt och peppar. När ni tycker att lagen smakar gott lägger ni i kronärtskocksbottnarna och vitlöksklyftorna och låter dem sjuda i ca 10 minuter (de ska vara genomkokta men inte mosiga). Låt skockorna och vitlöken svalna i lagen.

Skär loss ”buketterna” på broccolin och använd stjälken, skala stjälken. Koka stjälken i saltat vatten ca 5 minuter, kyl av i iskallt vatten. Skär stjälken i 4 klyftor ca 8 cm långa, (ta bort den nedre biten, ofta träig). Plocka vattenkrasse och persilja i isvatten, lyft upp på torrt papper.

Ställ fuktigt och kallt. Skala pepparroten.

Vid serveringen:
Skär skockabottnarna i 4 bitar vardera eller dela dem en gång om de är små. Tag en del av lagen (silad) och värm på spisen, det behöver inte koka. Smaka upp lagen med lite god olivolja. Lägg i kronärtskocka, vitlök och broccolistjälkarna. Krydda och smörstek havskräftstjärtarna, med den röda sidan ner i pannan först. Stek kräftorna kort på båda sidorna. Lägg ljummen kronärtskocka, broccoli och vitlök med lag i botten på tallriken (skålad, djup) lägg på lite plockad persilja, krasse och de nystekta havskräftorna, avsluta med att riva på pepparrot. Servera omgående.

Recept: Henrik Norström   Foto: Fredrik Klintberg

Du kan även följa mästerkocken Henrik Norström på Instagram: henrikluxrestauranger

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Las Ventanas al Paraiso, A Rosewood Resort. Exklusiva hotell och resorts i Mexiko. Exklusiva resor.

Las Ventanas al Paraiso

På Mexikos västkust, med en milsvid utsikt över Stilla havets blå vatten, ligger ett mycket speciellt hotell. Ett hotell som blivit ett givet resmål för ...