Så väljer du rätt glaspartier

Vi på HOOM har sammanställt inspirerande och matnyttiga tips som hjälper dig att bygga snyggt, smart och hållbart med glas.

Kanske har du redan en klar bild av hur du vill att ditt hus ska se ut eller också letar du fortfarande efter den där pusselbiten som får allt att falla på plats. Oavsett vilket guidar vi dig i djungeln av lösningar. Och låt oss vara ärliga direkt, vi kommer att förorda generösa glaspartier. Ju större desto mer ljus, utsikt och direktkontakt med den fantastiska svenska naturen.

Villa Kymmendö
Lagunen, klipporna och de vindpinade tallarna bildar en egen värld åt detta rymliga sommarhus byggt för social samvaro byggt på en privatägd ö i Stockholms skärgård. Fönsterpartierna i form av skjutdörrar sträcker sig längs hela den 36 meter långa huskroppen som tycks sväva tack vare sin pelarkonstruktion. Kring hela villan löper altaner med flera uteplatser. Projektet är så långt ifrån ett traditionellt skärgårdshus som man kan komma. Det fanns ingen tanke att huset skulle vara naturanpassat. Naturen är för sig, huset för sig. Likväl smälter det in tack vare de stora glasytorna som ger en genomsiktlighet och nära kontakt med den omgivande naturtomten.

Arkitekt: Johnny Andersson, Jordens Arkitekter
Glaspartier: skjutdörrar ASS 50 från Schüco

Villa Vy, Flatön
Villa Vy är arkitekterna Jenny och Jacob Fröslee Jonssons fristad på Flatön. Ett lågmält manifest med massor av himmelsljus. Där tomten bjöd på rejäla utmaningar men där också slutresultat blev precis så bra som familjen drömt om. De rejält tilltagna fönstren förmedlar det livsviktiga ljuset och utgör en väsentlig del i den arkitektoniska gestaltningen.

Arkitekt: Jenny & Jacob Fröslee Jonsson
Glaspartier: fönster i fasadsystem FW 50+

Villa Gåsö
Inredaren och journalisten Ann-Katrin ”Ankan” Berggren med familj bor till vardags 15 mil nordväst om London. När hemlängtan slår till åker de numera till Gåsö, strax utanför Saltsjöbaden, där de har skapat sin egen skärgårdsdröm. Ankan är beroende av dagsljus och när hon först kontaktade arkitekten Kjell Ivar Andersson var det inte en typiskt rödmålad stuga med vita knutar hon ville ha. Istället såg ett modernt skärgårdsboende med mycket fönster framför sig för att ta in den svenska naturen. Sagt och gjort. Idag smälter villa Gåsö in i landskapet. De stora glaspartierna låter ljuset flöda in från alla håll och tar in både havet och skogen i inredningen.

Arkitekt: Kjell Ivar Andersson
Glaspartier: fönster RS 65, skjutdörrar ASS 50 och glasfasader FW 50+ med steppat hörn från Schüco

Villa Fristad
Dagsljuset flödar frikostigt in i den etagebyggda villan. Byggnadens form följer den naturligt sluttande tomten ned mot vattnet och den egna bryggan vid sjön Ärtingen. Sex höjdmeter skiljer mellan vattenbrynet och tomtens övre gräns, så huset är byggt i tre etage för att smälta väl in. Vi befinner oss i Fristad, en och en halv mil norr om Borås, där alla 25 sommarstugor sedan länge har byggts om till åretruntvillor.

Arkitekt: familjen själv
Glaspartier: fönster AWS 70.HI, dörrar ADS 70.HI och ADS HD samt skjutdörrar ASS 70.HI från Schüco

Villa Stensjön
Kärleken till klättringen fick familjen Thomsgård att bygga fritidshus på en berghäll med dramatisk natur vid Åbyfjorden i Bohuslän. De valde en låg byggnad som smälter in i den kringgärdande naturen och lät träden omkring stå kvar för att huset ska synas så lite som möjligt från omgivningen. Stora fönster och skjutpartier från golv till tak tar in utsikten från såväl sjösidan som mossbeklädda hällar.

Arkitekter: Jerk Thomsgård och Ry Morrison
Glaspartier: fönster AWS 70.HI och skjutdörrar ASS 70.HI från Schüco

 

Välja rätt

Att välja glaspartier handlar inte bara om energieffektivitet och pris. Det handlar om att välja en stil och ett material som passar både husets karaktär och den arbetsinsats du är beredd att lägga ned på kommande underhåll.

Tänk igenom placering och solskydd, öppningstyper och eventuellt vädringsläge. Vilken inbrottsklass du önskar samt hur du ska kunna putsa fönstren. Kanske kan du i vissa fall välja fasta fönster istället för öppningsbara för att komma ner i pris och öka storleken.

Säkerhet
I Sverige mäter vi säkerheten enligt den europeiska resistance class (RC) som sträcker sig från RC 0 till högsta klassen 6. Stöldskyddsföreningen rekommenderar grundskydd RC 1 N (som endast ställer krav på konstruktionen och inte glaset).

Aluminium är ett mycket stabilt och säkert material och leverantörer som Schüco har i utvecklingen av sina produkter arbetat särskilt med att integrera komfortabla säkerhetslösningar. Beroende på ditt säkerhetsbehov kan du välja allt från olika fönsterlås till integrerade dolda magnetkontakter, som larmar om du har glömt att stänga dina fönster när du går hemifrån. Se också gärna till att välja partier som glasas inifrån eftersom det ger en extra grundtrygghet.

Energieffektivitet
Idag talas det mycket om U-värden (värmegenomgångstal) som uttrycks i W/m2K, det vill säga fönstrets energiförlust. En fönsterkonstruktion med ett Uw-värde (w= window) på 1,0 innebär en värmeförlust på 1,0 watt per kvadratmeter och grad Kelvin. Ju lägre Uw-värde, desto bättre isolerat är fönstret. För att komma ner till passivhusnivå måste Uw-värdet ligga på 0,8 eller lägre.

Viktigt att komma ihåg är att se till hela konstruktionens Uw-värde, inte bara de enskilda delarnas. Minst lika viktig för energieffektiviteten är lufttätheten. För att kunna P-märkas av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) krävs minst klass 4 (enligt EN 12207) i lufttäthet och lägst klass 8 (enligt EN 12208) i regntäthet.

Valet av glas
Tänk på att välja rätt glas i dina partier. Glasen kan vara uppbyggda på många sätt (exempelvis floatglas, härdat glas, laminerat glas) och det går att bygga in olika funktioner i dem, exempelvis att glasen är reflekterande för att hålla solvärmen ute, självrengörande, insynsskyddande eller till och med ”varma glas”.

Nuförtiden används nästan uteslutande isolerglas bestående av ”glaspaket” med två eller tre glas med distanslister emellan. Paketen är förseglade, vilket gör att luften mellan glasen isolerar. För att uppnå bättre Uw-värde kan mellanrummen mellan glasen fyllas med ädelgas (vanligast är argon eller krypton) istället för bara vanlig luft. Det är även möjligt att arbeta med olika material i distanslisterna för att förbättra Uw-värde. ”Varm kant” betyder att man byter ut distanslisten från aluminium till ett kompositmaterial. Treglas isolerruta har i det närmaste blivit standard för att klara de svenska energikraven.

Läs mer på: www.schueco.com

Alla bilder från Schüco

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar