Villa Courbe i Schweiz

Vid Genèvesjöns glittrande vatten ligger en modern villa som inspirerats av det dramatiska alplandskapet. Där har det sydafrikanska arkitekt-kontoret SAOTA skapat ett boende med en form vi aldrig sett maken till förut. Välkommen till ett hem som lyckas med konststycket att både smälta in och sticka ut på samma gång.

Precis som Alperna under århundraden på olika sätt präglats av naturens krafter har Villa Courbe en intuitiv form som tycks skapad av vind och vatten. Men när man först anländer till huset är dess experimentella arkitektur väl dold och nästan omöjlig att ana. Mot gatan är fasaden nämligen tämligen nedtonad. Men en upplyst rabatt som ramas in av ett stycke mjukt rundad betong ger en liten förvarning om den formexplosion som så småningom ska avslöjas.

Det är nämligen på sjösidan som huset verkligen blommar ut, i en iögonfallande vågform olik alla de andra villorna i grannskapet. Inspirationen kommer från de mäktiga alptoppar som omger Genèvesjön och återkommer i flera detaljer runtom i huset. Inte minst på insidan, där husets dramatiska struktur visar sig från en annan, precis lika spektakulär, sida.

De runda formerna förenas med tak och golv i olika nivåer och skapar en känsla av rymd och viktlöshet.

Villa Courbe är ett nyskapande hus, som hämtat ur en James Bond-film. Och kärleken till det moderna visar sig inte bara i formen. Vattnet i husets två pooler värms till exempel upp av väl dolda solpaneler på husets tak. Och på källarplanet finns en spektakulär vägg av veckad betong som nästan ser ut som gigantiskt draperi. Betong används också på ett flertal olika sätt runtom i huset, ibland annat i entrén och det häftigt minimalistiska poolhuset som gjutits i ett stycke.

I husets mitt leder en iögonfallande svart spiraltrappa oss ner till ett stort galleri där en del av ägarnas stora konstsamling visas upp. Men ägarparet samlar inte bara på modern konst, de har också ett stort intresse för vin och den rejält tilltagna vinkällaren bredvid galleriet är fylld av välsmakande rariteter. Det är tydligt att Villa Courbe är ett hem skapat för sofistikerad avkoppling.

Artikel från magasinet HOOM.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Inredningsbutiken Englesson & Company i Djursholm – besök dem för inspiration till vardagsrummet, sovrummet och matsalen. Här hittar du exklusiva möbler av hög kvalitet. I deras tygrum hittar du underbara textilier för gardinsömnad och klädsel till dina möbler. Här får du de bästa inredningstipsen.

Englesson & Company i Djursholm

Besök den exklusiva möbel- och inredningsbutiken för inspiration till vardagsrummet, sovrummet och matsalen. Med deras hjälp kan du skapa ett harmoniskt hem i en stil ...