Hillside

Högt upp på en kulle, med en makalös panoramavy över Los Angeles skyline, ligger ett hem utöver det vanliga. Följ med oss till ett spännande hus, som inspirerats av historien.

Los Angeles moderna lyxvillor präglas emellanåt av en något överdådig stil, där större och vräkigare alltid anses bättre. Men nybyggda Hillside har delvis frångått det idealet och istället lånat influenser från Pierre Koenigs ikoniska Stahl House, som ligger alldeles i närheten. Stahl House är ett av de mest berömda exemplen på de så kallade Case study-hus som kom att prägla kalifornisk arkitektur under 40-, 50- och 60-talen och vars inspirerande svallvågor än idag är mycket tydliga i modern arkitektur.

Husets tonvikt på mötet mellan ute och inne, som passar Kaliforniens milda klimat, är tydlig i varje rum, som har antingen fönster från golv till tak eller skjutbara dörrar som leder till rymliga terrasser på husets båda våningar. På dagtid flödar det berömda kaliforniska ljuset i alla rum och nattetid tänds mångmiljonstaden där nedanför upp likt en gnistrande stjärnhimmel.

Detta magnifika tvåvåningshus med bland annat fyra sovrum och lika många badrum, har en yta på drygt 330 kvadratmeter. Det är beläget på en cirka 2000 kvadratmeter stor tomt som omges av fullvuxna olivträd, importerade direkt från Italien. Det största sovrummet har utgång till en egen terrass, en mycket rymlig walk-in closet och ett spa-liknande badrum med fristående badkar.

Där utanför lockar den stora poolen, vars vackra blå botten för tankarna till det närbelägna Stilla havet.

Arkitektfirman SAOTA:s mål var att verkligen skapa ”ett smyckeskrin som närmast flyter ovanför den legendariska Sunset Strip”. Och när mörkret faller och husets intrikata belysning slås på förstår man precis vad de menar. Hillside är ett utmärkt exempel på hur inspirerande modern arkitektur kan vara.

Text: Lina Holm  Foto: Adam Letch

Har varit en artikel i magasinet HOOM. Det går bra att dela om man uppger källan. Vi finns även på Instagram med närmare en kvarts miljon följare (hoommagazine). Följ oss gärna där också.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Casa Di Lido Island i Florida av SAOTA - HOOM presenterar alltid projekt av världens bästa arkitekter

Casa Di Lido Island

De konstgjorda öarna utanför Miami kryllar av påkostade hem, det ena mer storslaget än det andra. Ibland känns det faktiskt som att storleken är viktigare ...