Clifton 2A

Med ett av de mest spektakulära lägen vi stött på är Clifton 2A ett verkligt speciellt hus. Moderna material ramar in den sagolika miljön och glas från golv till tak maximerar de dramatiska vyerna över Atlanten.

Alldeles nedanför det berömda berget Lion’s Head, med en fullkomligt majestätisk utsikt över Atlantens glittrande vatten, ligger Clifton 2A. Där har det sydafrikanska arkitektkontoret SAOTA skapat ett verkligt spektakulärt hem av allra modernaste snitt.

Här samsas glas och betong i en skön förening, och skapar något som verkligen tar tillvara på naturens praktfullhet.

Arkitekternas uppdrag var att skapa ett flexibelt och modernt familjehem. Det krävande läget och en mycket sluttande tomt gav dem en verklig utmaning. Lösningen blev ett entréplan delvis i suterräng och en stor terrass på husets baksida. Terrassen skyddas från både vind och insyn av två flyglar, som inrymmer husets mer privata delar. Flyglarnas övervåningar binds samman av en inglasad bro, där det naturliga ljuset fullkomligen flödar in.

Detsamma gäller för övrigt stora delar av husets sjösida, som präglas av fönster från golv till tak och och kreativa ljusinsläpp i taken. Många av de gigantiska fönstren går dessutom att skjuta åt sidan, för att på så sätt ta tillvara på de varmare årstiderna och för att skapa en helt naturlig luftcirkulation. På så vis har man kunnat spara in på luftkonditioneringen och skapat ett mer miljövänligt hus.

Längs med den vidsträckta terrassen löper en långsmal swimmingpool som ser ut att fortsätta rakt ut i havet.

Runtomkring finns gott om plats för både familj och vänner att koppla av under alla varma dagar. Men framförallt är terrassen det perfekta stället att njuta av den oförglömliga utsikten och Atlantens magiska skönhet.

Artikel ur magasinet HOOM – det går bra att dela detta material.

Text: Mats Eriksson Foto: Adam Letch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Apelsinparfait

När det kommer till efterrätter finns det få saker som slår en riktigt god parfait. I den här varianten får den sällskap av citruskokta päron, ...