Cheetah Plains i Sydafrika

Modern arkitektur är inte något vi brukar stöta på när vi åker på safari. Men sydafrikanska ARRCC har skapat en safarilodge som inte liknar någon annan. Följ med HOOM till tre unika villor i en sagolik miljö.  

Krugerparken i Sydafrika har den största variationen av vilda djur i Afrika. Det är också där som de flesta av Sydafrikas mer luxuösa safarilodger ligger. Det senaste tillskottet heter Cheetah Plains och är på många sätt så långt från en traditionell safarilodge man kan komma. Det liknar verkligen inget annat ställe vi har besökt.

Bakom den smått brutalistiska designern står sydafrikanska ARRCC, med arkitekten Stefan Antoni i spetsen. I teorin kan de moderna villor som utgör lodgen tyckas aningen malplacerade, men faktum är att den avskalade och rena formen passar alldeles utmärkt in i områdets natur. Väggarna av betong, obehandlad sten och trä smälter in i landskapet och det känns på något konstigt sätt som att Cheetah Plains alltid legat just här.

Anläggningen består av endast tre villor, med fyra sviter i varje. Husen har döpts till Mvula, Karula och Mapogo efter några av de leoparder och lejon som håller till i närheten. Invändigt är färgskalan nedtonad och sober, med fokus på vitt, gräddvitt och kolgrått. Villorna är också fulla av spännande nutida konst av sydafrikanska konstnärer. Vi fastnar bland annat för Loyiso Mkizes färgstarka porträtt och Gail Catlins vildhundar i brons. Och skulle man bli alldeles oemotståndligt förälskad i något av verken är det bara att slå till – all konst på Cheetah Plains är till salu. Detsamma gäller för övrigt för delar av det eleganta möblemanget som formgetts av ARRCC tillsammans med OKHA. Många av möblerna är specialdesignade och tillverkade av material från närområdet. Man har också i stor utsträckning tagit hjälp av lokala hantverkare i tillverkningsprocessen.

I Krugerparken får man nästan garanterat se alla ”big five” – till och med de vanligtvis så skygga leoparderna, som har gett hotellet dess namn, verkar mer avslappnade här.

Kanske tack vare de tystgående elbilar hotellet använder sig av under sina utflykter. Att glida fram nästintill knäpptyst över savannen förstärker verkligen safariupplevelsen och blir ett minne för livet.

Artikel från magasinet HOOM. Du får gärna dela i dina sociala kanaler.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Grand Resort Bad Ragaz. Exklusiva spa och hotell i Europa.

Grand Resort Bad Ragaz

Vid foten av Alperna i östra Schweiz, bara en timmes bilresa från Zürich, ligger det exklusiva spahotellet Grand Resort Bad Ragaz. Det här är något ...