OVD 919

0

Arkitekturen i Sydafrika är på stark frammarsch och vi på HOOM har flera gånger haft anledning att återkomma dit. Inte minst till den vackra Kapstaden. Den här gången har vi hittat ett hem med skulptural känsla och ett synnerligen dramatiskt läge.

Strax utanför Kapstaden ligger det mytomspunna berget Lion’s Head, vars karaktäristiska form utgjort ett riktmärke för sjöfarare i hundratals år. Områdena kring Lion’s Head är bland de mest eftertraktade i hela Sydafrika och det är inte så konstigt – utsikten över Atlanten är fullkomligt hänförande. Och alldeles nedanför det berömda berget, inbäddat i dess branta prunkande sluttning, ligger ett hem som faktiskt nästan är lika oförglömligt som utsikten.

Arkitektkontoret SAOTA, ett av Sydafrikas mest ansedda, har skapat ett hus som till fullo tar tillvara på det magnifika panoramat. På grund av den branta tomten valde de att bygga ett hus i flera nivåer, som var och en fått en specifik funktion. Den övre nivån har en mer privat karaktär och inrymmer familjens sovrum och mer intima vardagsrum.

Längre ner i huset tar familjen emot sina gäster i det väl tilltagna vardags- och matrummet – som är direkt sammankopplat med den stora terrassen utanför. Under de varma årstiderna flyter rummen ihop och bildar en enorm yta med obruten utsikt över Atlanten. Här ryms också pool och en minutiöst trimmad gräsmatta.

Huset utsida är täckt av betong, vilket skapar en skulptural känsla som accentueras av det kopparklädda taket.

Mot vägen har delar av fasaden integrerats med trädgården och den omgivande naturen med hjälp av prunkande klätterväxter. Det diskreta och närmast kamouflerade intrycket från entrén ändras drastiskt när man kommer in i huset och ser de enorma ytorna. Familjens stora konstintresse gör sig tydligt i de många stora skulpturerna, som verkligen tillåts ta plats. Men huvudrollen spelas hela tiden av det största konstverket av dem alla – naturens egna oslagbara prakt.

Artikel ur magasinet HOOM – det går bra att dela detta material. 

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Xezri Competizione Edition

Som alla vet så uppskattar vi på HOOM snygg design i alla dess former. Idag tar vi därför en titt på Ferrari Xezri Competizione Edition ...