Villa Marcheeta

Med vattenfall, en pool med fönster i botten och en hisnande utsikt är Villa Marcheeta långt ifrån en vanlig villa. Det berömda uttrycket ”less is more” har snarare ersatts av ”more is more”. Men tack vare en osviklig fingertoppskänsla är villan ett ypperligt exempel på modern arkitektur när den är som bäst.

Att bygga ett hus som sticker ut bland alla paradvillor på kullarna i Hollywood är sannerligen inte det lättaste. Här ligger ribban betydligt högre än på de flesta andra ställen i världen. Men om det är några som vet hur man gör så är det definitivt Los Angeles-arkitekterna på McClean Design.

Villa Marcheeta ligger på en trång men otroligt eftertraktad tomt, på de runda kullarna ovanför Sunset Plaza. Ytan att bygga på var inte bara begränsad utan också kraftigt kuperad, två faktorer som i hög grad kom att påverka husets utformning. En annan verklig nyckelfaktor, med tanke på områdets täta bebyggelse och vältrafikerade gator, var hur man skulle få till avskildhet och stillhet. Problemet löstes med en vacker marmorvägg som helt skärmar av husets framsida. Mellan marmorväggen och huset anlade man dessutom en elegant damm, vars stilla porlande skänker en känsla av lugn. Och när mörkret faller lyses dammen upp och skapar spännande reflektioner i den ljumma kaliforniska natten.

På dagtid präglas huset av ett fantastiskt ljus. Solens strålar letar sig in genom stora takfönster och de enorma glasväggarna får rummen att formligen bada i ljus.

Glasväggarna kan dessutom skjutas åt sidan, per automatik givetvis, för att öppna upp mot naturen och verkligen ta till vara på Kaliforniens härliga klimat.

Ultramoderna hus vara häftiga att se på, men de är långt ifrån lika ofta så särskilt mysiga att faktiskt bo och leva i. Ibland får hemtrevnaden stryka på foten när arkitekter och inredare slår knut på sig själva i jakten på rena former och avskalad minimalism. Men den fällan har McClean Design skickligt undvikit att falla i. Tillsammans med inredaren och designern Lynda Murray har de tagit fram en palett av mustiga, varma färger och valt naturliga material för att skapa en verkligt ombonad känsla. Det är inte så konstigt att många av Hollywoods stjärnor nu står på kö för att låta McClean Design rita deras drömboende.

Text: Mats Eriksson  Foto: Jim Bartsch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Ett exklusivt badkar i ett exklusivt badrum. Lyxiga fristående badkar skapar en exklusiv oas.

Biblio

Det rektangulära och fristående badkaret Biblio är ritat av Nevio Tellatin för italienska Antonio Lupi. När han designade detta smarta kar så vill han förena ...