Lake Huron House

Att bygga på ett så miljövänligt sätt som möjligt är ingen enkel sak. Därför är det extra inspirerande att se hus som verkligen konstruerats på naturens villkor. Följ med oss till ”the Great Lakes”, till ett modernt drömhem i samklang med sin omgivning.

Att vi måste våga tänka nytt för miljöns skull är för de allra flesta en fullständig självklarhet idag. Men det är en insikt som inte är helt enkel att omsätta i praktiken. Vad som är mest hållbart och miljövänligt är inte statiskt, och i takt med att utveckling och forskning går framåt presenteras kontinuerligt nya möjligheter och insikter.

Vid Huronsjön, den nästa största av de Stora sjöarna i östra Nordamerika, ligger ett intressant exempel på hur framtidens hus skulle kunna te sig. Inbäddat av ståtliga ädelgranar tittar det fram, likt en glittrande skatt i trollskogen. På håll anar man bara en ljus stenlåda som nästan tycks sväva graciöst mellan trädstammarna. Men innanför fasaden döljer sig ett högteknologiskt hus som uppförts på naturens villkor. Samtidigt har den sydafrikanska arkitektbyrån SAOTA, som ritat huset, inte kompromissat när det gäller komfort och design.

Den miljöengagerade ägarens favoritrum är det som lite skämtsamt kallas för ”maskinrummet”, ett rum på bottenvåningen där de system som förser huset med el och vatten återfinns.

Huset klarar sig till stora delar på solenergi och det ekovänliga avloppssystemet är en del av det naturliga kretsloppet. Det avlägsna läget gjorde också att man helt enkelt inte hade något val – det var ett måste att huset skulle vara självförsörjande på vatten.

Den delen av huset som vetter mot vattnet präglas av enorma glasväggar som täcker de båda våningarna. Glasfasaden skapar ett sällsamt flöde av naturligt ljus, som tränger djupt in i husets alla rum och som minimerar behovet av artificiellt ljus under dagtid. Utsidans keramiska ytskikt är utvalda för att stå emot den tidvis extremt påfrestande kanadensiska väderleken och för att hålla under många år framöver. Samma långsiktighet präglar hela huset, som är ett inspirerande hållbarhetsprojekt som pekar ut en möjlig riktning för hur vi kan bo i framtiden.

Det här är en artikel som publicerats i magasinet HOOM. Dela gärna i sociala flöden. Om du vill följa oss på Instagram så heter vi: hoommagazine.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Rolex Yacht-Master Perpetual 40

Här har vi en Rolex Yacht-Master Perpetual 40 med vacker bezel i 18 karats roséguld. Yacht-Master förenar här funktion och stil kryddat med en lite ...