Villa Saint-Tropez

Mytomspunna Saint-Tropez har länge varit känt som en av Europas kanske glamorösaste sommarstäder. Så det är inte så konstigt att det lilla samhället kan stoltsera med en hel del praktfulla villor. HOOM har tidigare besökt en av dem – ett modernt drömhem, med en sagolik trädgård, skapat av arkitekterna på SAOTA.

Bara ett stenkast från Plage de Pampelonne och den legendariska Le Club 55 ligger en storslagen, modern villa. Fasaden mot gatan är en modern blinkning till den klassiska Saint-Tropez-stilen. Tunna horisontella och vertikala öppningar släpper in ljus på utvalda ställen, men håller samtidigt insynen från gatan till ett minimum.

En rad sakta stigande block av den eleganta kalkstenen travertin leder fram till husets minst sagt iögonfallande entré. Den gigantiska ytterdörren, som löper hela vägen upp till entréns dubbla takhöjd, pryds av ett stort, bönformat handtag av brons. Inne i hallen dras blickarna till en praktfull takkrona av snäckskal.

Stora fönster utan karmar ramar in utsikten mot trädgården och poolen utanför.

En kort trappa leder till husets nedre plan, med vardagsrum, matrum och ett kök med det allra senaste från Gaggenau och Boffi. För ägarna är kontakten med naturen viktig och stort fokus har lagts på att skapa sömlösa övergångar mellan ute och inne. I princip hela husets nedervåning går att öppna mot den prunkande trädgården.

Där ute bidrar de pampiga och nästan skulpturala palmerna till att skapa en tropisk känsla. Den svagt sluttande tomten är terrasserad och rymmer era uteplatser, i både sol och skugga. I centrum åter finns den spektakulära poolen, som skänker välbehövlig svalka under varma sommardagar och lyser upp trädgården med glittrande reflektioner på kvällar och nätter.

Ägarna valde att sköta inredningen av huset själva och det har de verkligen gjort med bravur. Eftersom de bland annat driver ett galleri och har en stor konstsamling fick huset era strategiskt placerade ytor där konsten inte bara syns inomhus utan också från trädgården. Att låta konsten ta så stor plats även i arkitekturens utformning är ett spännande grepp som vi hoppas se mer av i framtiden.

Text: Mats Eriksson Foto: Adam Letch

Denna artikel har varit i magasinet HOOM. Om du önskar mer inspiration, och vill läsa fler artiklar digitalt, så finns vi på Readly. Om du vill avnjuta framtida artiklar så kan du ta en: prenumeration

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Royal Oak Offshore

I över 140 år har Audemars Piguet tillverkat några av världens absolut främsta armbandsur. Det anrika varumärket är ett av få som har haft samma ...