Maui Residence

Att uppfylla en kräsen klients stora dröm om det perfekta huset är ingen barnlek. Särskilt inte när två arkitektkontor redan försökt och misslyckats. HOOM har besökt ett hem som mot alla odds står stadigt vid en av Mauis vackraste stränder.

Där vägen tar slut på Mauis södra kust finns en liten kustremsa som inte kan beskrivas som annat än paradisisk. Men det betyder inte att det var lätt att bygga ett drömhus där. Snarare tvärtom. Dels kräver en så vacker plats arkitektur utöver det vanliga, dels presenterade tomten i sig en rad utmaningar som krävde såväl nytänkande som inspiration från traditionell hawaiiansk arkitektur.

Faktum är att två projekterare redan försökt med den spektakulära tomten utan att komma i hamn. Men när den tredje ägaren slog sina påsar ihop arkitektbyrån Walker Warner hittade de gemensamt ett sätt att lösa upp de olika knutar som projektet bar med sig. För arkitekten Greg Warner blev projektet något av en hemkomst, uppväxt på Hawaii som han är. Hans bakgrund innebar att han hade en stor förståelse för de speciella förutsättningar som ögruppen bjuder på, både vad gäller geologi, topografi och klimat. Och inte minst de aningen snåriga regler som finns till för att skydda den unika naturen.

Det finns också stora likheter mellan Kalifornien, där Walker Warner Architects har sin hemvist, och Hawaii.

Båda platserna gynnas av ett klimat som inbjuder till utomhusvistelse under stora delar av året, något som också återspeglas i både arkitektur och livsstil. Men naturen på Maui innebär också stora påfrestningar på materialen, som behöver tåla saltvatten, sand och inte minst de tidvis hårda vindar som sveper förbi ön. Därför valde arkitekterna att jobba med tåliga och väderbeständiga material som betong, stål och cypress.

Ställd inför naturens komplexa dualitet kom Greg Warner tidigt till en slutsats: ”vi var tvungna att låta arkitekturen styra och bli vad den ville bli vad gäller både planlösning, formspråk och stil”. Med den vägledande principen fastslagen blev målet att skapa ett hem som är sammanhängande rent konceptuellt, men som också intuitivt svarar på tomtens anmärkningsvärt skiftande karaktär.

Text: Mats Eriksson  Foto: Matthew Millman

Artikel från magasinet HOOM. Det går bra att dela i sociala medier om man uppger källan.

Läs mer på: www.walkerwarner.com

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Den bästa arkitetekturen och de vassaste arkitekterna hittar du i HOOM.

Robin Drive i Los Angeles

I drömmarnas stad är ingenting omöjligt, i alla fall inte när det kommer till arkitektur. Hollywoodkändisarnas favoritarkitekt Paul McClean har ännu en gång fått oss ...