Invermark

I ett av Kapstadens vackraste områden ligger en mycket speciell villa. Den ritades på 1960-talet, av en av Sydafrikas allra mest hyllade arkitekter. Nu har den omsorgsfullt renoverats och uppdaterats till sin forna glans.

Nedanför det berömda Table Mountain, i den välmående förorten Higgovale utanför Kapstaden, ligger ett unikt hem. Den respekterade sydafrikanske arkitektpionjären Gilbert Colyn ritade Invermark åt sig själv redan 1969. Han hämtade inspiration från två legendariska modernistiska hus, ritade av mästerarkitekter: Phillip Johnsons Glass House and Mies van der Rohes Farnsworth House.

För ett par år sedan köptes huset av en av de mest respekterade arkitekterna i Sydafrika, SAOTA:s Stefan Antoni. Vid den tiden var bostaden i ett ganska sorgligt skick. Genom åren hade diverse ändringar och tillbyggnader genomförts, som varken passade med eller respekterade ursprungsarkitekturen. Huset var nästintill fallfärdigt när Stefan Antoni kom in som en räddande ängel och såg till att detta landmärke fick en värdig upprustning.

Med försiktiga och hänsynsfulla förändringar har de på SAOTA restaurerat Invermark till dess ursprungliga skick och dessutom uppdaterat villan till den moderna standard som förväntas av nutida hem.

Även trädgården har förbättras, till exempel har poolen flyttats från bergets skugga på baksidan till den soliga framsidan med sjöutsikt.

Entrévåningen har öppnats upp och vardagsrum, kök och matsal har smält samman till en stor sammanhängande yta som badar i ljus. Och sist men inte minst har trädgården fått en gräsmatta och en rad vackra träd. Det är inte konstigt att husets ursprunglige arkitekt Gilbert Colyn blev mycket imponerad när han såg slutresultatet.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch och Stefan Antoni

Har varit en artikel i magasinet HOOM. Det går bra att dela om man uppger källan.

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Song Saa i Kambodja

Det är något speciellt med tropiska öar. Sällan känns vardagens stress så avlägsen som när man vandrar längs en gyllene strand, långt långt hemifrån. Följ ...