The Doheny Residence

På de glamorösa kullarna utanför Los Angeles finns ett hem med oförglömlig utsikt. Ett hem som hämtat ur någon av Hollywoods allra mest romantiska filmer. Följ med oss till The Doheny Residence – ett unikt hus på en osannolik plats.

Vissa platser kan te sig fullständigt omöjliga att bebygga. Det var också det intryck som arkitekten Paul McClean, på McClean Design, fick när han för första gången besökte den tomt på Los Angeles kullar som hans uppdragsgivare hade förvärvat. På ett brant och svårtillgängligt stycke land ville de bygga ett över 700 kvadratmeter stort hus.

Den största utmaningen var att utforma jättehuset på ett sätt som kunde maximera den magnifika utsikten över Los Angeles siluett och ta tillvara på tomtens yta på allra bästa sätt. Ambitionen var att så många av husets rum som möjligt skulle kunna erbjuda storslagna panoraman.

Husets baksida är böjd, formad efter bergets konturer, och accentueras av en spektakulär vattenvägg som även den följer berget. Men det allra första som slår besökaren är förstås utsikten. Den möter oss redan i entrén, och det är verkligen ingen slump:

Vi ville introducera panoramat redan vid husets ingång, eftersom det är det mest spektakulära med huset.

Vatten och ljus präglar hela huset, med stora glaspartier, dammar, fontäner och swimmingpool. Fasaden är delvis klädd i marmor och även på insidan återfinns materialet i flera rum. Det konsekventa materialvalet skapar en kontinuitet och ett naturligt samband mellan husets ut- och insida. Ett samband som förstärks tack vare att många av de gigantiska fönstren går att skjuta åt sidan.

Artikel ur magasinet HOOM – det går bra att dela detta material. 

Text: Mats Eriksson  Foto: Jim Bartsch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Rolex Yacht-Master

Rolex Yacht-Master var en av de hetaste nyheterna på klockmässa i Basel, tidigare i år. Den har en väldigt spännande och närmast kopparröd ton som ...