Le Calandre

De bästa restaurangerna i världen. Här hittar du både exklusiva krogar och lyxrestauranger som erbjuder sann gastronomi.

I lite drygt tjugo år har Le Calandre varit en trestjärnig restaurang. Den lilla krogen i Sarmeola di Rubano har hyllats som en av Italiens bästa och mest nyskapande restauranger. Och tack vare mästerkocken Max Alajmos enorma passion för matlagning, fortsätter den hela tiden att utvecklas.

Massimiliano Alajmo, numera oftast kallad Max, föddes in i en riktig restaurangfamilj, med fem generationer av kockar och krögare. Le Calandre öppnades av hans föräldrar 1981 och med mamma Rita som köksmästare förärades den ett drygt decennium senare med sin första Michelinstjärna.

När Max några år senare tog över sin mammas roll spände han verkligen bågen. Ambitionsnivån skruvades upp ytterligare några snäpp och ryktet spreds snabbt om att det hände saker bakom grytorna i det lilla köket på familjerestaurangen. När Le Calandre 2002 tilldelades den så eftertraktade tredje stjärnan var Max Alajmo bara 28 är gammal och blev därmed den yngste kocken någonsin att lyckas med den bedriften, som traditionellt betraktas som den största äran i restaurangvärlden.

Chef Massimiliano believes in experimentation, so the dishes served at this restaurant are continually evolving. However, the cuisine remains balanced and harmonious. There is a careful mix of traditional and contemporary flavours creating a whole host of unique and memorable dishes.

Le Calandre är i ständig utveckling, driven av familjen Alajamos stora passion för matlagning. Genom åren har restaurangen genomgått omfattande renoveringar för att matcha Max Alajmos matfilosofi. Den kanske viktigaste förändringen var varken dyr eller komplicerad; man plockade helt enkelt bort de traditionella vita dukarna. Idag dukar man upp direkt på avslappnade träbord som sätter maten i fokus. Matsalen är ganska dunkel, men över borden lyser den precisa punktbelysningen upp rätterna på ett mycket effektfullt sätt, som för tankarna till skådespelare på en scen. Eller kanske snarare rockstjärnor som badar i strålkastarsken, för många av rätterna som serveras bjuder på formliga explosioner av smak, doft och färg.

Fantasifulla uppläggningar, lokala ingredienser och moderna tekniker har, ursäkta uttrycket, blivit rena vardagsmaten på många restauranger under senare år. Men ytterst få ställen kommer i närheten av Le Calandres nivå. Kvaliteten på maten är så uppenbart enastående att man verkligen inte behöver vara en inbiten finsmakare för att förstå att det som kommer in på tallrikarna är något alldeles extra. Smeknamnet ”grytornas Mozart” må låta aningen pretentiöst, men för den som smakat hans mat är det ingen överdrift att beskriva Max Alajmo som en verklig virtuos i köket.

Le Calandre
Via Liguria 1, Rubano PD, Italien
Boka bord: +39 049 630303

Läs mer: www.alajmo.it

Denna artikel har tidigare varit publicerad i tidningen HOOM. I flera år har vi dedikerat oss åt att utforska och skriva om gastronomi, med särskilt fokus på världens främsta restauranger. Vi visar vägen till kulinariska upplevelser som är så enastående att de motiverar en resa.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Skeppsholmen Sotheby’s International Realty

Drömhem till salu – XI

Som vanligt så har vi bett några utvalda fastighetsmäklare, våra Preferred Partners, att plocka ut objekt som de tycker har det där lilla extra. Vissa ...