Robin Drive i Los Angeles

I drömmarnas stad är ingenting omöjligt, i alla fall inte när det kommer till arkitektur. Hollywoodkändisarnas favoritarkitekt Paul McClean har ännu en gång fått oss att häpna. Vi har besökt ett av hans senaste projekt och i vanlig ordning har han inte sparat på krutet.

I mångmiljonstaden Los Angeles har kvarteren som i folkmun kallas ”Bird Streets” kommit att bli några av stadens allra mest eftertraktade. Namnet kommer från det enkla faktum att många av gatorna blivit uppkallade efter den uppsjö av fåglar som huserar i området. Och det är inte så konstigt att fåglarna sökt sig just hit – det höga läget ger en svindlande och milsvid utsikt över både hav och land. Det gör också platsen till en avskild oas, lämplig för de som gärna slipper insyn från nyfikna turister och paparazzi-fotografer.

Precis som fåglar ofta flyttar i flock tycks mängder av filmstjärnor, musiker och konstnärer dras till området. Leonardo DiCaprio, Jodie Foster, Christina Aguilera och Jennifer Aniston är bara några av de som valt att slå ner sina bopålar på denna fåglarnas favoritplats. Närheten till den mytomspunna Sunset Strip har kanske också gjort sitt till.

Det är naturligt nog inte ofta som någon av de åtråvärda tomterna i området blir ledig – så när chansen väl dyker upp är det lika bra att inte hålla igen. Så tycks i alla fall Hollykändisarnas favoritarkitekt Paul McClean resonera med sitt senaste projekt på Robin Drive, som sannerligen är allt annat än nedtonat och blygsamt. Men med en osviklig känsla för stil har han ännu en gång lyckats skapa ett praktfullt hem, som är mer än bara en platt uppvisning av en välfylld plånbok.

Paul McClean har en säregen förmåga att ta alla de kännetecken vi förknippar med moderna drömhem av det överdådiga slaget och skruva till dem, så att de blir både unika och praktiska. Ett bra exempel på det hittar vi på Robin Drive, där den gigantiska, utskjutande poolen också fungerar som ett spektakulärt insynsskydd. Poolen, som har mjukt runda former och löper längs med hela husets framsida, är för övrigt en av de största vi någonsin har sett i en privatbostad. Men inte nog med det – mitt i vattnet tronar också en spektakulär rund eldstad, som nås genom en stenbro. När mörkret faller tycks lågorna närmast sväva på vattnet och det hela blir en häftig uppvisning, värdig vilken James Bond-film som helst. Och ett utmärkt exempel på att det extravaganta ibland kan vara alldeles fantastiskt.

Artikel ur magasinet HOOM – det går bra att dela detta material. 

Text: Mats Eriksson  Foto: Simon Berlyn

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Exklusiva bilar och sportbilar. Vi har en guide med lyxbilar och nyheter.

Unika Ferrari BR20

Ferrari har byggt ännu en unik bil för en kunds räkning. BR20 är namnet på ett av deras senaste specialprojekt. Vi på HOOM har tidigare ...