Villa Walker

Vi på HOOM har återigen begett oss till soliga Kalifornien, där vi hittat ett alldeles nybyggt drömhem. Ett hem med makalös utsikt över några av Los Angeles mest karaktäristiska landmärken. Följ med oss till en modern megavilla, på ett av stadens allra bästa lägen.

Det går inte att beskriva platsen som Villa Walker är belägen på som annat än förtrollande. Tomten vetter österut, mot de mäktiga San Gabrielbergen, och bjuder på en verkligt spektakulär panoramavy. I blickfånget har vi bland annat de ikoniska Hollywood-bokstäverna och observatoriet i Griffith park, som med sina klassiska kupoler också utgör ett av stadens mest berömda riktmärken.

Men de var inte en enkel tomt att arbeta med för arkitekterna på McClean Design. Den användbara ytan var mycket begränsad och dessutom inskränkt av de mycket stränga föreskrifter som gäller för nybyggnationer i området. Däremot fick man tillåtelse att låta en betydande del av huset breda ut sig under marknivå, vilket ledde fram till nästa stora utmaning – att föra in tillräckligt med ljus i den undre våningen.

Lösningen blev att skapa en central innergård på den nedre nivån, med en broförbindelse till huvudentrén där ovanför. På så sätt fick sovrummen på nedervåningen en vacker utsikt mot innergården, som badar i naturligt ljus under Kaliforniens många soltimmar. På samma våningsplan återfinns också de rum som inte är i behov av dagsljus, som gym, spa-anläggning och en vinkällare som rymmer familjens stora samling av rariteter. Naturligtvis är huset också utrustat med en för Hollywoodvillor så obligatorisk hemmabiograf, med plats för tolv gäster.

En serie stenväggar skärmar av huset från gatan, med den pampiga entrén som enda avbrott.

Efter att ha passerat en handsmidd och ytterst bastant gjutjärnsgrind välkomnas de som har turen att få besöka Villa Walker av en spektakulär fontän, med vatten som stillsamt letar sig ner för en enorm granitvägg. Det porlande ljudet markerar ett tydligt avbrott från storstadens brus och väcker förväntningar på den upplevelse som väntar. Förväntningar som förstärks ytterligare under promenaden över den häftiga glasbro som tar oss fram till själva villan. Det är tydligt att allt är minutiöst planerat, för att skapa känslan av att vara på väg till en annan värld. Det är svårt att tänka sig ett mer passande sätt att låta besökaren möta en villa just här – i staden som gjort sig känd just för att skapa nya världar, som förtrollar biografbesökare över hela världen.

Text: Mats Eriksson  Foto: Jim Bartsch

Det här är en artikel som publicerats i magasinet HOOM. Dela gärna i sociala flöden. Om du vill följa oss på Instagram så heter vi: hoommagazine.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Audemars Piguet

Royal Oak Offshore

Ända sedan 1875 har Audemars Piguet tillverkat några av världens mest fantastiska klockor. När man lanserar nyheter står klockkonnässörer i kö för att få chansen ...