Mästerkocken Dabiz Muñoz kallas ofta för kontrasternas mästare. Och kontraster, eller kanske snarare hans ytterst eklektiska blandning av intressen, har präglat hans liv sedan unga år. Som liten var han en lovande fotbollsspelare, som verkligen stack ut i laget med sin enorma passion för konst och kultur i allmänhet – och för nyskapande gastronomi i synnerhet. Han fick redan i förskoleåldern följa med de matintresserade föräldrarna på experimentella restauranger, och till skillnad från de flesta barn älskade han att prova nya och oväntade smaker.
Hans stora idol var och förblir mästerkocken Abraham García, mannen bakom den banbrytande Madridkrogen Viridiana. Där var Dabiz Muñoz och hans föräldrar stamgäster och där lades grunden för de ideal och den experimentlusta som kommit att prägla hela hans karriär.
Efter fem års drillning i den inte alltid speciellt förlåtande krogmiljön, bestämde han sig för att återvända till hemstaden och pröva lyckan med en egen restaurang.
Succén lät inte vänta på sig. DiverXO, som Dabiz Muñoz döpte sitt nya ställe till, blev snabbt en snackis bland den spanska huvudstadens många foodies. Det dröjde heller inte länge innan ryktet om den annorlunda och överraskande menyn lockade gäster från hela världen. Vid 33 års ålder blev Dabiz Muñoz den näst yngste kocken någonsin att föräras med restaurangvärldens mest prestigefyllda utmärkelse – tre stjärnor i Guide Michelin. För de fåtal lyckliga som lyckats få fatt i de ytterst svårbokade borden väntar ett gastronomiskt minne för livet.
Calle de Padre Damian 23, Madrid, Spanien
Boka bord: +52 55 5545 4111
Läs mer: www.diverco.com
I magasinet HOOM presenterar vi utvalda restauranger som är värda en resa. Det är kulinariska tempel som erbjuder upplevelser och minnen för livet.