Guide: Maya Samuelsson om att lagra vin

Vi har tidigare skrivit om tjänsten LG Digital Wine Cellar som ger prenumeranter förtur på exklusiva vinsläpp. För att djupdyka i hur du bäst förvarar vin under längre tid vänder vi oss nu till sommelieren Maya Samuelsson, känd från bland annat TV4.

LG Digital Wine Cellar är en tjänst som i samarbete med vinappen Vivino ger prenumeranter förtur när exklusiva viner släpps. Genom att registrera sig får man sedan notiser på mail varje gång den digitala vinkylen fyllts på med ett nytt vin.

Initiativet är kopplat till vinkylen Wine Cellar som är en del i premiumsortimentet LG SIGNATURE och är konstruerad för att skapa de optimala förutsättningarna för vinlagring. Men vad ska man egentligen tänka på när man lagrar sitt vin? Det bad vi den hyllade sommelieren Maya Samuelsson att svara på.

– Vissa viner kan vi lagra och det ger oss en helt annan upplevelse. Mogna viner är exempelvis förträffliga till mat och idag är det svårt att få tag på dem, om vi inte lagrar dem hemma själva. Och för att kunna lagra viner hemma är det viktigt att vi uppfyller vissa kriterier, förklarar Maya.

Vin är en av livets njutningar och med mer kunskap kan vi höja den njutningen.

Enligt Maya är de tre viktigaste faktorerna ljus, temperatur och vibrationer. Ljus, framförallt solljus med sin UV-strålning, kan skada vinet.

– Om det exponeras för solljus kan vinet få en skada som kallas “light strike” och ger upphov till obehagliga aromer, berättar hon.

När det gäller temperaturen ska den hållas konstant, över ett år ska temperaturen helst inte variera mer än fem grader. Som riktlinje kan man tänka att optimal lagringstemperatur ligger runt 12-14 grader. Vinet ska också skyddas undan skakningar och vibrationer. Vid fel temperaturer eller vibrationer skapas nämligen en snabbare mognadsprocess som kan leda till obalanserade viner.

– Inget av det händer såklart över en natt, men redan efter ett par år kan skillnaderna bli väldigt påtagliga, förklarar Maya.

I skapandet av LG SIGNATURE Wine Cellar har just dessa tre faktorer tagits i beaktande. Glasdörren har ett UV-glas som skyddar mot solljus och som blir genomskinligt genom att knacka på rutan. På så vis slipper du öppna dörren i onödan. Vibrationerna minimeras av den speciellt anpassade linjära kompressorn som ser till att vinerna får ligga stilla. Temperaturen hålls jämn och du kan välja mellan tre olika temperaturzoner så att du samtidigt kan förvara olika viner vid lagrings- och serveringstemperatur.

– Olika typer av viner ska serveras vid olika temperaturer. Det här kan låta både väldigt nördigt och kanske oviktigt men det kan leda till helt olika vinupplevelser, säger Maya.

Hon förklarar att vi ofta serverar röda viner alldeles för varmt. I rumstemperatur framhävs alkoholen och frukten kan bli för påtaglig och klumpig. Istället ska kraftiga rödviner serveras vid 16-18 C och lättare rödviner vid 14-16 C. Den lägre temperaturen gör upplevelsen av vinerna friskare och mer eleganta.

För att kunna lagra viner krävs inte bara en korrekt förvaring utan även ett vin med lagringskapacitet. Vissa egenskaper i viner såsom strävhet, mycket frukt och alkohol gör att de tål att lagras. Syra och kolsyra är andra egenskap som också gör viner lagringsdugliga. Champagne ett utmärkt exempel på detta.

– En mogen champagne är, enligt mig, en av de allra bästa vinupplevelserna. Ett tips är därför att köpa ett gäng standardchampagner och lagra själv. Öppna en flaska i taget: efter tre, fem respektive tio år och upplev skillnaden, utmanar Maya och fortsätter:

– Vin är en av livets njutningar och med mer kunskap kan vi höja den njutningen. Att kunna få vara med och bidra till en ökad kännedom är en av de roligaste delarna med mitt jobb. Vi kan både lära oss mer om vinet, såsom om druvorna, distrikten och klimatet, men vi kan även välja att fokusera på hur vi som konsument kan påverka vinet när det väl är köpt.

Det är där som LG SIGNATURE Wine Cellar kommer in i bilden. LG Electronics är en av världens största tillverkare av hemelektronik och vitvaror och med serien LG SIGNATURE ingår en rad premiumprodukter, där innovativ teknik möter elegant design. LG SIGNATURE Wine Cellar är skapad för att vara den perfekta blandningen mellan form och funktion som passar lika bra hos den erfarna vinsamlaren som för den med ett nyfunnet vinintresse.

Här kan du registrera dig: lgwinecellar.com

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

En guide med det bästa om exklusiva spa hälsoanläggningar.

Ashford Castle

Det här är en fantastisk anläggning som löpande besöks av kungligheter och kändisar. Slottet är beläget nära den vackra sjön Lough Corrib och ligger omslutet ...