Gös

0

Gös tillhör våra absoluta favoritfiskar. I det här underbara receptet serveras den med vinkokt kål, gula morötter och sparris, en kombination som verkligen fungerar. Det blir garanterat gös på bordet nästa gång vi anordnar en middagsbjudning.

Receptet är för 4 personer och du behöver:

  • 700 g gösfilé, helst 2 stora filéer el 4
  • 1 huvud spetskål, litet
  • 8 små gula morötter
  • 2 dl öl
  • 12 sparris (om det inte är säsong kan ni ersätta dem med broccoli)
  • 1 dl vitvin
  • 50 g smör
  • timjan
  • persilja
  • dill

Arbetsmetod:
Finstrimla spetskålen. Skär ut ryggbitarna på gösfiléerna och portionera dem i fyra bitar. Koka morötterna i saltat vatten ca 2 minuter (tills det går att trycka av skalet). Kyl av dem i isvatten, tryck av skalet med tummarna. Koka en lag med 2 dl öl och 1 dl vatten, smaka av med citronsaft, salt, peppar och lägg i några kvistar dill. Lagen ska smaka mycket. Lägg i de färdigkokta morötterna, låt stå och dra. Skär av ändarna foten på sparrisarna. Plocka blad av timjan, plocka små buketter av persiljan i isvatten, lyft ur persiljan på torrt papper. Ställ svalt och fuktigt.

Vid servering:
Smöra ett bleck/ugnsfast form, lägg på saltade och pepprade gösfilébitar. Stek gösen i 120 grader varm ugn till en kärntemperatur på 50 garder. Häll lite vatten i botten på en kastrull. Lägg i kålen, koka kålen under lock i ca 5 minuter (se till så att det inte kokar torrt). Häll av överbliven vätska i en sil. Slå tillbaka kålen och häll i vitvinet. Koka tills vinet nästan är bortkokt och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar. Värm morötterna i lagen och koka sparrisarna som delats en gång i saltat vatten i ca 1 minut. Avsluta med örterna. Som överkurs kan ni ta en del av morotslagen och mixa i lite rumstempererat smör och slå på lite på tallriken. Servera gärna anrättningen med mandelpotatispuré.

Recept: Henrik Norström   Foto: Fredrik Klintberg

Du kan även följa mästerkocken Henrik Norström på Instagram: henrikluxrestauranger

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Lyxresor till Gili Lankanfushi och Maldiverna

Gili Lankanfushi

På en fantastiskt vacker liten korallö, i den glittrande Indiska oceanen, ligger en resort som tillhör världens allra bästa. På Gili Lankanfushi möts vi av ...