Pilgrimsmusslor

0

Pilgrimsmusslan är verkligen musslornas Rolls Royce och om stjärnkocken Henrik Norström får välja serveras den allra helst gratinerad. Med lite parmesan, dragon och en busenkel sås blir det här en underbar förrätt som vi på HOOM kommer att bjuda våra vänner på så ofta vi bara kan.

Receptet är för 4 personer och du behöver:

  • 12 pilgrimsmusslor med skal (det går såklart att använda sig av färdigputsade pilgrimsmusslor, då kan man gratinera dem i köpta skal alternativt gratinera dem i något annat. Vi rekommenderar dock färska pilgrimsmusslor i sitt skal.)
  • 12 späda morötter
  • 12 grön sparris
  • dragon
  • en bit parmesan
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör, normalsaltat

Så gör du:

Öppna och skär ut musslorna ur skalet. Plocka bort det som ligger runt musslan, ni kan spara romsäcken om det är säsong för det. Skölj musslorna i kallt vatten så att allt grus försvinner. Lägg musslorna på papper så att de blir torra. Skär så att ni har ca 1 cm blast på morötterna, koka morötterna kort, (det ska vara tuggmotstånd kvar, när skalet på morötterna börjar släppa är de klara), lyft upp morötterna i isvatten. Tryck av skalet med fingrarna, skär morötterna i ca 2 cm långa bitar.

Koka grön sparris i saltat vatten i 30 sekunder, lyft upp sparrisen i isvatten. Skär sparrisen på samma sätt som morötterna. Plocka blad av dragonen. Koka upp grädde med smör vispa sedan i crème fraichen utan att den kokar vidare. Låt såsen kallna.

Vid servering:

Salta och peppra musslan, lägg musslan i sitt skal (den kupade halvan) strö på morötter, grön sparris och dragonblad. Lägg på ett par matskedar sås på varje mussla och avsluta med att riva på lite parmesan. Gratinera musslorna i 220 grader varm ugn i ca 10 minuter, servera musslorna omgående.

Recept: Henrik Norström   Foto: Fredrik Klintberg

Du kan även följa mästerkocken Henrik Norström på Instagram: henrikluxrestauranger

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Villa Sleipner i Djursholm – SkandiaMäklarna Danderyd

Villa Sleipner

Klassicistiskt 30-tal på parkliknande tomt i Djursholm. Villan är varsamt renoverad och samtidigt anpassad till sin ägares högt ställda krav på komfort och standard. Genomgående ...