Ibiza – kontrasternas ö

Ibiza är så mycket mer än en hedonistisk partyö. För den som skrapar lite på den glättiga ytan – och söker sig bortom det till synes ständigt pågående dunket från superklubbarna – finns en annan värld att upptäcka.

Ända sedan 1930-talet har Ibiza likt en magnet attraherat kreativa människor. Och i samband med hippierörelsens framväxt för drygt 50 år sedan intensifierades öns närmast magnetiska dragningskraft på artister, filmstjärnor och designers. På Ibiza har det glamorösa och lyxiga alltid gått hand i hand med det bohemiska och jordnära och öns mer avslappnande sidor har länge varit en stor del av dess lockelse.

Just kontrasterna är kanske det som utmärker Ibiza allra mest.

Hela ön är full av spännande möten och blandningar av stilar, former och färger. Likt en smältdegel blandas influenser från hela världen på Ibiza, men ön har samtidigt en stark och fullkomligt egen identitet som gör den unik. Vi har nog aldrig besökt ett ställe som är så mångfasetterat och ständigt bjuder på nya upplevelser och intryck.

Runtom ön samsas spektakulära lyxvillor av allra modernaste snitt med precis lika vackra traditionella hus, så kallade fincas. Gemensamt för många av husen, gamla som nya, är att de allt som oftast kännetecknas av vita fasader. Från luften påminner de om sockerbitar som ligger utströsslade, till synes slumpmässigt, över landskapet. Så tydlig är deras närvaro att de har gett upphov till Ibizas berömda smeknamn – ”den vita ön”.

Ibizas omisskännliga estetik och karaktäristiska egenskaper står i fokus i en nyutkommen bok av Anne Poelmans. Efter att de senaste 35 åren haft ön som sitt andra hem vet hon bättre än de flesta vad det är som gör Ibiza så speciellt. I Life is Ibiza: People Houses Life visar hon upp sin bild av ön och vi får genom mängder av vackra fotografier se den mångfasetterade öns olika sidor. En del av dem visar Ibiza precis som vi förväntar oss, men vi får också en inblick i många av öns mindre kända ställen.

Artikel från magasinet HOOM. Det går fint att dela i sociala medier.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Exklusiv villa i Djursholm - Skeppsholmen Sotheby’s International Realty. När du letar drömboende i Stockholm.

Exklusiv villa i Djursholm

Exklusiv villa med internationell känsla i Djursholm. Det här är ett modernt hem – om cirka 600 kvm – med ett stringent formspråk som excellerar ...