Dags för ny soffa?

Vi på HOOM älskar soffor! Det är ju i soffan som vi samlar hela familjen, återhämtar oss efter en hård dags arbete, umgås med våra vänner, läser, ser på tv och vilar. Soffan har helt enkelt en central roll i hemmet och fyller en viktig funktion för oss alla. Med tanke på all den tid vi spenderar i soffan så ska valet av en ny därför göras fokuserat och noggrant.

Vi tog oss till möbelbutiken Englesson & Company i Djursholm för att fördjupa oss i det hela. Hit vallfärdar möbelkonnässörer när det är dags att köpa en ny soffa. Vi tog därför hjälp av butikschefen Lena Englesson som hjälpt många kunder att hitta/skapa deras drömsoffa. Här guidar hon dig så att du enkelt kan ringa in vad just du söker i soffväg.

Modell och storlek
Det finns många olika soffmodeller att välja mellan och allt beror på dina behov, din smak och livsstil. Glöm inte att alla modeller ofta har en unik design och karaktär som bidrar med olika känslor till ett rum. Du vill också ha en möbel som har en relativt tidlös design och en hög kvalitet som håller under många år. Förutom att välja storlek på soffa – efter det självklara om hur många som ska sitta i den – påverkas även rummets storlek och resterande möbler. Var därför alltid noga med att mäta ytan för att hitta en soffa som passar bra. I vårt utbud från Englesson Furniture & Beds finns soffor i ett stort antal modeller. Du hittar allt från klassiska Howard till mer moderna och strama som Mind och Howard Slim. Dessutom finns ett flertal modeller som smidigt går att bygga som moduler. Det kan vara en tanke om du letar hörnsoffa eller vill anpassa soffan efter rummets storlek eller kanske lägga till en extra divan.

Användning
Försök att definiera användningen av din soffa och vilka som kommer använda den. Beroende på hur din soffa ska användas bör du välja sittdjup, modell och storlek därefter. Det är skillnad på om du bor ensam eller om även barn och husdjur kommer ha tillgång till soffan.

Tyg och material
Klädseln på en soffa skapar mycket av stämningen i det rum där den står. Förutom att välja klädsel efter din smak, är det bra att ta hänsyn till användning och livsstil. I butiken finns ett stort urval av olika sofftyger. För en familj med småbarn och/eller hundägare kan det exempelvis vara bra att välja en klädsel som går att tvätta. Viktigt att komma ihåg att vi erbjuder ett flertal tyger med fläckskyddsbehandling. Det är verkligen toppen då både choklad- och rödvinsfläcken går att torka bort utan att lämna några spår.

På Englesson & Company rekommenderar man endast slitstarka tyger så att din soffa ska hålla många år.

Färgvalet brukar också vara en funderare. Idag vågar fler kunder välja mer färg och vi noterar även att mönster som blommigt eller randigt är på väg tillbaka. Man behöver heller inte tveka om man skulle vilja ha en vit soffa. Då ser du bara till att välja ett tyg som tål att tvättas eller är avtorkningsbart. Tygprover finns i mängder och du får såklart låna hem prover för att se hur de fungerar med resten av dina möbler.

Komfort
Det är insidan som räknas brukar man säga. Och det stämmer verkligen när det kommer till soffor, för hur fin soffa du än köper ska komforten passa behov. Om du är osäker på vilken stoppning du ska välja till din soffa är det bästa och enklaste knepet att provsitta så att du hittar fram till just din favorit.

Så köper du din soffa hos Englesson & Company:

  • Kom på ett besök i butiken för att prova ut den soffmodell du gillar.
  • Sen mäter du noga hemma så soffan får rätt mått för ditt rum.
  • Välj det tyg som du gillar bäst och som passar till dina andra möbler. Låna gärna hem prover.

Viktigt att veta:
Martindale: visar på tygets fysiska slitstyrka, ju högre tal desto högre slitstyrka. Du bör alltid vara medveten om klädsels Martindale innan du köper en möbel då detta spelar stor roll på vilken typ av möbel det är. För hemmamiljö brukar ett Martindale-värde på över 15 000 varv rekommenderas, för offentliga miljöer brukar värden 30 000 vara lämpligt.

Pilling: syftar till tygets noppbildning i tygets yta. Pilling uppstår till följd av friktion men bildas också helt naturligt alltid helt naturligt i början. Pilling benämns på en skala mellan 1 och 5 och syftar till risken för pilling där 5 är det högsta värdet och det att föredra. Noppbildning är en ytdefekt som negativt påverkar utseendet med tiden, som man därför helst vill undvika och eller fördröja.

Ljusäkthet: beskriver tygets förmåga att motstå ljus innan det bleks. Tygets ljusbeständighet mäts på en skala från 1-8 där ju lägre tygets värde är desto större är risken för blekning. Ett högt värde betyder därmed att färgen håller sig betydligt bättre.

Sedan 1964 har familjeföretaget Englesson i Djursholm tillverkat möbler, kända för sin höga kvalitet. Med svensk design och inspiration från det skandinaviska formspråket och egen tillverkning byggs våra möbler för hand enligt hantverksmässig tradition, moderna metoder och med hänsyn till miljön. Genuint hantverk och noggrannhet är en självklar måttstock för hållbarhet, kvalitet och komfort. Denna butik är med andra ord helt klart värd ett besök. Kom med Roslagsbanan eller bil – parkering hittar du alltid.

Läs mer på: www.englesson.se

 

 

 

 

 

 

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Yachts: Xanadu

Megayachten Xanadu är 59 meter lång och byggd av italienska Benetti Yachts. Det här är en lyxig internationell yacht med en interiör och exteriör skapad ...