Exklusiva Högasten i Skåne

Egendomen Högasten ligger strax väster om Ystad med vidsträckt strandlinje. Mangårdsbyggnaden är omgiven av vacker park och imponerande alléer. Ytterligare två friliggande bostäder finns på marken i form av en gammal skola och en avstyckad gård, båda med fängslande havsvy precis som från Högasten.

Högasten ligger utmed sydkustens varierande kustlinje med  både sandstränder och stenuddar. Högastens egen strandlinje är ca 1 km lång och erbjuder bland annat en egen remsa av sandstrand direkt mot Östersjöns djupblå hav och vackra strandängar. Från kustvägen leder vackra lindalléerna oss in på marken och fram till Högasten vilken varit en del av Charlottenlund som varit i släktens ägo sen början på 1900-talet. 1914 uppfördes mangårdsbyggnaden och ekonomibyggnaderna som ett pensionsställe åt förvaltare Jeppesen och under slutet på 50-talet tog nuvarande ägar-familj vid. Familjen har sedan dess varsamt förvaltat och förädlat gården. Mangårdsbyggnaden med sin imponerande herrgårdskaraktär skapar tillsammans med de övriga byggnaderna en kringbyggd gårdsplan. I söder finns öppna ytor ner mot havet och i väster har en sagolik parkträdgård anlagts under flera decennier.

Växternas skönhet kombineras med geometriska former och struktur som sällan skådats. Det är ingen slump att parken fått namnet Versailles.

Mangårdsbyggnad
Via huvudentrén nås hallen som utgör ett nav i bostaden. Härifrån nås både salong, bibliotek och ovanvåning. Takhöjden är imponerade i samtliga delar och det vackra stengolvet ger en robust känsla. I salongen finns flera sittgrupper och den vackra kakelugnen skänker värme. Kontakt mot gårdsplanen genom blyinfattde fönster medans södersidan ger fri sikt ner mot havet. Dubbeldörrar leder vidare in i biblioteket som inretts på ett smakfullt sätt och fått bokhyllor från golv till tak. Rymden är slående och dubbeldörr i glas skapar access till trädgården och den av ölandssten täckta uteplatsen. Vidare i huset möter allrum med öppen eldstad av rejäla mått och dess intilliggande generösa matplats. Entréplanet avslutas med kök och groventré. Köket har stor öppen spis och utgång med dubbeldörrar i glas till terrassen. En trappa upp ligger ett mera privat allrum samt fyra sovrum och badrum.

Om vi åter blickar ut på gårdsplanen återfinns tre längor. Från väster sett först en större stall-länga, ett mindre svinstall samt en rejäl log-länga. Den sistnämnda rymmer numera en inredd festlokal, badrum och två stycken gästrum. I samma byggnad finns även en större loge som kan användas som festlokal men även till mera praktiska ändamål som maskinhall.

Parkträdgården
Parkträdgården ligger väster om gården och utgör inte bara ett vackert komplement till byggnaderna utan även ett genomtänkt vindskydd i flera led. Ett stort lusthus – kopia i mindre format av lusthuset i Kongens have i Köpenhamn – är placerat i den norra trädgårdsdelen och härifrån sträcker sig symmetriska planteringar söderut. Angränsande finns även fruktträdgård med exempelvis rabarber, körsbär och plommon.

Skog och Jakt
Norrut på markerna ligger skogen Lyckan på 7 ha med ek och bok vilken omger dammen på ett naturligt sätt. Bokskogen föryngrades 1998 och sköts fortlöpande. Under den skånska hösten har man skymningsjakt på änder vid dammen, där finns tre bersåer i avenbok planterade som skytteplatser. På markerna kan man även jaga fasan, hare och rådjur.

Andra bostäder
Högasten består av ypperlig jordbruksmark fördelad på sju fastigheter. På egendomen finns även den gamla skolan som lät uppföras 1861. Det rör sig om en skolbyggnad på ca 110 kvm med tidstypiska detaljer och fasaden i tegel är ett trevligt inslag i landskapet. Byggnaden utgör en bostad på fyra rum, kök och badrum har nyligen renoverats. Söder om ligger en trädgård och läget är fint med trevlig utsikt över åkrar och hav.

Slutligen finns ytterligare en bostad i form av en skånegård. Även denna är på ca 110 kvm men här finns stora utrymmen i form av stall och förråd. Byggnaderna utgör en U-formation med öppning ut mot Östersjön som ger en underbar utsikt.

Sammanfattningsvis är detta en ytterst unik möjlighet att förvärva denna jordbruksfastighet med flera bostäder och 75 ha mark på en av landets finaste platser. Jorden håller hög kvalitet och har i huvudsak klassificering 8.

Extra plus blir det för att kommunikationerna är mycket goda och inom 30-60 min nås Sturup, Malmö, Lund och Kastrup.

Adress: Högasten – Snårestad Lyckeväg 29-39, 271 93 Ystad
Område: Snårestad / Mossbystrand
Kommun: Ystad
Antal rum: 8 rok
Antal sovrum: 4
Ägandeform: Gård – Friköpt
Fast.beteckning: SNÅRESTAD 21:1, 15:10-12, 15:17-19
Byggnadsår: 1914

Pris: 60 000 000 kr/bud

Kontor: Skeppsholmen Sotheby’s International Realty
Mäklare: Markus Hultman, 0739-82 80 04, markus.h@sothebysrealty.se

Du hittar fler objekt och utvalda mäklare via Mäklarguiden och på Instagram (hoommagazine). Vi visar även utvalda objekt i Galleriet i magasinet HOOM (både i print och digitalt) samt på Facebook.

Vill du visa denna fantastiska fastighet får någon du känner? Ja, du får gärna ”dela” inlägget i något/flera av dina sociala flöden. Vi har tiotusentals besökare här i veckan och HOOM har drygt 250.000 följare på Instagram och 75.000 på Facebook.

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Pimalai Resort & Spa

Pimalai Resort & Spa

För några år sedan fastnade vi på HOOM för ett ställe på den vackra thailändska ön Koh Lanta. Nu har vi åkt dit igen och ...