G.A.D från Gotland

Vi på HOOM blir alltid lite extra stolta när vi får lyfta fram det genuint svenska. På Gotland finns en aktör som lyckats förena gammal svensk tradition med modern design på ett stilrent och smakfullt sätt. De vackra och tidlösa möblerna från gotländska G.A.D har skapats för att hålla i generationer och blir till en hyllning av det svenska hantverket. Det här är framtida arvegods.

Gotland har en spännande historia och har varit bebott sedan mycket lång tid. Landskapet har lite drygt 42.000 kända fornlämningar. Under vikingatiden blev Gotland ett av norra Europas rikaste områden. Gutniska handelsbönder, så kallade farmän bedrev omfattande och långväga handel mellan Väst- och Östeuropa.

Naturen på Gotland skiljer sig avsevärt från övriga Sverige. Det beror dels på öns isolerade läge och en senare rationalisering av jord- och skogsbruket än i övriga landet. Den viktigaste faktorn är dock den karga kalkstensberggrunden, som skapat förutsättningar för en mycket speciell artflora.

Gutniska är det ursprungliga egna språket på ön. Det utgör en separat gren av de nordiska fornspråken jämte den fornvästnordiska (isländska, färöiska, norska) och den fornöstnordiska (svenska och danska) avdelningen. Gutamål är ett gammalt talspråk och dialekt.

Sammantaget ger det här ett djup och en förståelse för G.A.D:s unika design och materialval.

Läs mer på: www.gad.se

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

När du söker ett exklusivt hem i Stockholm, Göteborg, Malmö, Båstad, Helsingborg och Åre.

Drömhem till salu – XVII

Vi är i slutet av ett mycket märkligt år. Efterfrågan på bostäder har varit mycket stor och vi har sett en helt ny satsning på ...