Massimo Bottura

0

Osteria Francescana ligger i den välkända italienska staden Modena. Restaurangen har tre stjärnor i Guide Michelin och är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Utifrån ser restaurangen inte så speciell ut, men skenet bedrar, det lovar vi. Här kan man avnjuta fantastiska måltider, eller snarare gastronomiska smaksymfonier, skapade av den underbare stjärnkocken Massimo Bottura. Alltsedan han öppnade sin restaurang Osteria Francescana 1995 har hyllningarna strömmat in. Bottura är både en innovatör och restauratör på samma gång.”Jag bryter inte mot några regler, jag bara tänjer på dem”, säger han själv om sin vana att presentera traditionella rätter på nya sätt. Hans matlagningsfilosofi har fått honom att bli en ledarfigur i den nya generationen av italienska mästerkockar. Och 2011 kom det som många anser vara det ultimata kvittot på framgång i restaurangbranschen, när Osteria Francescana belönades med en tredje stjärna i Michelinguiden. Men Massimo Bottura tycks ha tagit det hela med ro: ”Jag tolkar den tredje stjärnan som en utgångspunkt, inte som ett mål”, säger han.

Att äta middag på Osteria Francescana är minst sagt en upplevelse utöver det vanliga. Förutom lokala traditioner inspireras Massimo Bottura mycket av saker som musik, konst och filosofi. Många av rätterna berättar en liten historia, samtidigt som det viktigaste – att maten faktiskt smakar gott – naturligtvis aldrig glöms bort. Häromåret byggdes restaurangen om, för att på ett ännu bättre sätt kunna reflektera Massimo Botturas filosofi. Väggarna fylls av modern konst och många verk kommer från stjärnkockens privata samling. De avantgardistiska rätterna ackompanjeras perfekt av verk från nutida konstnärer som Mario Sciffano, Ceal Floyer och Jonathan Borofsky.

Häromåret öppnade Massimo Bottura Franceschetta 58, ett lite enklare brasserie alldeles i utkanten av Modenas unika medeltida stadskärna, där gästerna kan njuta av informella middagar och drinkar. Den nya restaurangen är naturligtvis också ett sätt att låta fler njuta av Massimo Botturas matlagning, eftersom huvudkrogen i princip varit ständigt fullbokad de senaste åren. Men det är väl värt att kämpa för en bokning, för ett besök på Osteria Francescana blir garanterat ett kulinariskt minne för livet.

Adress: Via Stella 22, Modena i Italien

Boka bord: +39 059 210118

Läs mer på: www.osteriafrancescana.it

Extra: The World’s 50 Best Restaurants Guide

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Officine Gullo - för det exklusiva köket

Exklusivt från Officine Gullo

Italienska Officine Gullo har en kraftfull och unik design. Deras exklusiva produkter är handgjorda i Florens och känns igen på att metalldetaljerna är helt i ...