D.O.M.

0

I den brasilianska mångmiljonstaden São Paulo ligger en av världens mest hyllade restauranger. Och mannen bakom den har revolutionerat det moderna brasilianska köket. Det här är historien om Alex Atalas och restaurang D.O.M.

När Alex Atala öppnade D.O.M. 1999 hade han en långt ifrån blygsam målsättning – han ville förändra hela den moderna brasilianska gastronomin. Han hade märkt att de flesta krogarna i São Paulo helt ignorerade många av de lokala ingredienserna, växter och frukter som en gång i tiden var viktiga beståndsdelar i brasiliansk matlagning. Alex Atala insåg att de ratade råvarorna var unika och de blev en oersättlig del i hans nytänkande kokkonst. ”Vi behövde en stolthet i det brasilianska köket”, säger han själv.

Den tanken blev en grundsten i D.O.M. och kom snabbt att prägla restaurangens meny, som samlade klassiska lokala rätter i nya, moderna tolkningar som visade upp många av Brasiliens smaker. Och framgångarna lät inte vänta på sig – Alex Atala utsågs snabbt till landets bästa kock. Så småningom fick även den övriga världen upp ögonen för hans makalösa anrättningar. De senaste åren har D.O.M. legat på topp tio på den prestigefyllda listan ”World’s 50 Best Restaurants”.

Precis som Alex Atala hoppades blev också hans restaurang en dörröppnare för många andra talangfulla kockar. Idag har ett flertal restauranger som inspirerats av D.O.M. öppnat runtom i Brasilien och landet har fått ett riktigt gott rykte bland finsmakare världen över.

Men Alex Atala är långt ifrån nöjd: ”Även efter tio års framgång känner jag att vi kan utvecklas och bli ännu bättre. Därför bestämde jag mig för att minska antalet bord”. Visst kan man tycka att det är ett lite otippat drag för en extremt framgångsrik krog att medvetet minska antalet gäster, men det illustrerar verkligen kärnan i Alex Atalas filosofi: kvaliteten är viktigast.

Adress: Rua Barâo de Capanema, 549 – Jardins, São Paulo, Brasilien

Boka bord: +55 (11) 3088 0761

Läs mer på: www.domrestaurante.com.br

Extra: The World’s 50 Best Restaurants Guide

 

 

 

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Här hittar du exklusiva lyxbilar. Perfekt om du söker efter en exklusiv lyxbil i Stockholm.

Ferrari Roma Spider

En cabriolet med V8 och dubbelturbo som nostalgiskt blickar tillbaka mot perioden som kallas ”La dolce vita”. Det är en drygt 4,6 meter lång skönhet ...