Asador Etxebarri

Att grilla de allra finaste och sköraste råvarorna över öppen eld är en utmaning även för den allra skickligaste kock. Men på grillmästaren Victor Arguinzonizs krog tillagas alla rätter över öppen eld. Följ med oss till den mytomspunna Asador Etxebarri i Spanien.

Ungefär trekvarts bilfärd sydöst från Bilbao ligger den lilla baskiska bergsbyn Axpe, som nu åter blivit ett populärt resmål för foodies från hela världen. Anledningen stavas Victor Arguinzoniz och hans restaurang Asador Etxebarri.

Historien om Victor Arguinzonizs väg till framgång är lika osannolik som den är fascinerande.

Han är född och uppvuxen i den lilla byn och har tillsammans med sin familj byggt restaurangen helt själv. Victor Arguinzoniz har inte som brukligt för mästerkockar arbetat sig upp genom jobb på olika stjärnkrogar. Det enda restaurangkök han arbetat i är faktiskt hans eget. Han är med andra ord en självlärd kock, vilket är ytterst ovanligt idag, i alla fall på restauranger av Asador Etxebarris kaliber.

Det mesta på krogen kretsar kring lokala råvaror (bland annat från den egna gården) och så naturligtvis de berömda grillarna. Victor Arguinzoniz har som kanske ingen annan tagit grillningen till nya nivåer. Han har själv byggt de mesta grillarna i sitt restaurangkök, helt enkelt därför att ingen tillverkat det han eftersökt. Så jobbar en sann matkreatör. Allting på menyn grillas över eldar och virket som eldas är ytterst noga utvalt, vilket skapar unika, rökiga smaker.

Att fokusera på något så grundläggande som eld får nog anses ganska radikalt i ett land som Spanien, där den legendariska restaurangen El Bulli satt agendan med sin högteknologiska och vetenskapliga approach till matlagning. Den synen på kokkonst har påverkat många av Spaniens främsta krogar (för att inte tala om alla restauranger den inspirerat i andra länder), men sakta men säkert sprider sig även Victor Arguinzonizs matos över världen. Inte helt olikt röken från en grill…

Asador Etxebarri
Adress: Plaza de San Juan, 1 ES-48291 Atxondo, Bizkaia
Boka bord: +34 946 58 30 42
Läs mer på: www.asadoretxebarri.com

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Casa Di Lido Island i Florida av SAOTA - HOOM presenterar alltid projekt av världens bästa arkitekter

Casa Di Lido Island

De konstgjorda öarna utanför Miami kryllar av påkostade hem, det ena mer storslaget än det andra. Ibland känns det faktiskt som att storleken är viktigare ...