Invermark

I ett av Kapstadens vackraste områden ligger en mycket speciell villa. Den ritades på 1960-talet, av en av Sydafrikas allra mest hyllade arkitekter. Nu har den omsorgsfullt renoverats och uppdaterats till sin forna glans.

Nedanför det berömda Table Mountain, i den välmående förorten Higgovale utanför Kapstaden, ligger ett unikt hem. Den respekterade sydafrikanske arkitektpionjären Gilbert Colyn ritade Invermark åt sig själv redan 1969. Han hämtade inspiration från två legendariska modernistiska hus, ritade av mästerarkitekter: Phillip Johnsons Glass House and Mies van der Rohes Farnsworth House.

2013 köpte en av de mest respekterade sydafrikanska arkitekter – SAOTA:s Stefan Antoni – huset, som vid den tiden var i ett ganska sorgligt skick. Genom åren hade diverse ändringar och tillbyggningar genomförts, som varken passade med eller respekterade ursprungsarkitekturen. Huset var nästintill fallfärdigt när Stefan Antoni kom in som en räddande ängel och såg till att detta landmärke fick en värdig upprustning.

Med försiktiga och hänsynsfulla förändringar har de på SAOTA restaurerat Invermark till dess ursprungliga skick och dessutom uppdaterat villan till den moderna standard som förväntas av nutida hem.

Även trädgården har förbättras, till exempel har poolen flyttats från bergets skugga på baksidan till den soliga framsidan med sjöutsikt.

Entrévåningen har öppnats upp och vardagsrum, kök och matsal har smält samman till en stor sammanhängande yta som badar i ljus. Och sist men inte minst har trädgården fått en gräsmatta och en rad vackra träd. Det är inte konstigt att husets ursprunglige arkitekt Gilbert Colyn blev mycket imponerad när han såg slutresultatet.

Text: Mats Eriksson Foto: Adam Letch och Stefan Antoni

Har varit artikel i magasinet HOOM.

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

OVD 919

Arkitekturen i Sydafrika är på stark frammarsch och vi på HOOM har flera gånger haft anledning att återkomma dit. Inte minst till den vackra Kapstaden. ...