Cove 3

0

Någonstans där Atlanten och Indiska oceanen möter varandra – och nästan så långt söderut det går att komma i Afrika – ligger ett fantastiskt hus. Ett hus som i det närmaste ser ut att flyta ut över havet.

Utanför den lilla sydafrikanska kuststaden Knysna, i Västra Kap-provinsen, ligger natursköna Pezula Estate. Hit söker sig många storstadsbor på helger och semestrar, för att komma bort från cityliv, trafik och stress. Och det som lockar dem just hit är den fullständigt majestätiska vyn över Atlantens möte med Indiska oceanen, en vy som är en av de mest spektakulära vi på HOOM någonsin stött på.

Med en så unik utsikt var det inte svårt för det sydafrikanska arkitektkontoret SAOTA att bestämma sig vad de skulle fokusera på när de fick uppdraget att bygga ett nytt hus på denna speciella plats. Det var liksom självklart att panoramat över haven skulle stå i centrum och få avgöra hur huset skulle utformas.

Stora fönster från golv till tak var ett måste för att maximera utsikten, men samtidigt ville man i så stor utsträckning som möjligt undvika direkt solljus, eftersom det under sommarmånaderna blir väldigt varmt i den här delen av Sydafrika. Lösningen blev ett stort utskjutande tak, som hindrar de flesta av solens strålar från att leta sig in i huset. Taket sattes högt, så att man inte ser det från boytorna. Istället skapas en illusion av att man sitter i själva landskapet, snarare än inomhus tittandes ut.

Inredningen är sparsmakad och noga utvald, med moderna möbler och rena former.

Material i sobra färger, såsom sten och snäckskal, passar bra i den aningen karga omgivningen. Och fasadens betong, timmer och sten kommer med åren att sakta men säkert smälta ihop ännu mer med landskapet, i takt med att naturen sätter sina avtryck.

Artikel från magasinet HOOM.

Text: Mats Eriksson  Foto: John Devonport & Micky Hoyle

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Rolex GMT Master II - lyxklockor i Stockholm

Rolex GMT Master II

Under året så lanserade Rolex den efterlängtade ”Pepsin” ur GMT-serien i stål. En riktigt snygg klocka med en lite annorlunda historia. Det här var också ...