Pine Tree i Florida

Att skapa ett drömhem intill en hårt trafikerad väg är verkligen ingen enkel uppgift. Men vi har besökt ett ställe som faktiskt lyckas vara en lugn och avkopplande oas, trots sitt läge. Följ med oss till en magnifik villa i soliga Florida.

Grunderna i arkitektkontoret SAOTA:s filosofi återfinns i hemlandet Sydafrika, där utomhus står lika mycket i fokus som inomhus. Så det är inte så konstigt att deras design går hem även i Miami. Där det finns ett klimat som lämpar sig väl för en utomhusbaserad livsstil och det var inga problem för arkitekterna att översätta sitt formspråk till att passa den solsäkra metropolen i södra Florida.

Huset ligger mittemellan en hårt trafikerad väg och en lugn kanal, så det blev en utmaning att skapa en fasad mot vägen som kunde bromsa både ljud och insyn, men samtidigt fungera som en praktfull introduktion till huset. Eftersom de blivande ägarna är stora basketentusiaster blev det naturligt att lägga en basket- och multisportplan närmast vägen, som en buffert mellan hem och offentligt plats.

Den eleganta basketplanen är ett bra exempel på den lekfullhet som präglar hela huset, både vad gäller form och funktion. Rundade väggar, oväntade vinklar och spännande planlösningar gör att besökaren hela tiden hittar små överraskningar och nya favoritställen. Den lugna baksidan präglas av det spektakulära poolområdet, som binder samman trädgården med kanalen och tillhandahåller välbehövlig svalka. Det är särskilt välbehövligt under de varma månaderna, då temperaturen ofta landar en bra bit över 30-strecket.

Arkitekterna beskriver själva huset som ’poröst’, i den bemärkelsen att det släpper in landskapet utanför.

Öppna och stängda innergårdar skapar ett samspel med naturen och tar tillvara på det behagliga klimatet. På den vackra bakgården är det omöjligt att ana att det på andra sidan susar förbi bilar i strid ström och de många prunkande växterna håller både luften fräsch och skapar en härligt lummig känsla av att befinna sig mitt i naturen.

Text: Mats Eriksson  Foto: Dan Forer

Det här har tidigare varit en artikel i magasinet HOOM. Dela gärna i sociala flöden.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Hitta mäklare i vår guide. Sagolika drömhem från Sverige, Frankrike och Spanien.

Ellen DeGeneres – Kalifornien

Ellen DeGeneres och Portia de Rossi har ägt sju fastigheter tillsammans, då inkluderat denna underbara fastighet i Kalifornien. För det här är verkligen något utöver ...