Cliff House

0

Längst ut på en klippa, med en milsvid utsikt över Atlanten, ligger ett hem som får oss att tappa andan. Ett hem vars dramatiska former endast matchas av den slående vackra omgivningen. Ta en närmare titt på oförglömliga Cliff House.

I utkanten av Senegals huvudstad Dakar, just där storstadens brus avtar, ligger ett av de mest spektakulära hus vi någonsin besökt. Cliff House, som det heter, byggdes och ritades av den sydafrikanska arkitektbyrån SAOTA. På platsen låg ursprungligen en bunker från andra världskriget och det är inte svårt att förstå varför. Här, längst ut på klippan, är nämligen utsikten – och uppsikten – svårslagen. Delar av den gamla bunkern har faktiskt bevarats och utgör idag en underjordisk biosalong.

”Själva platsen var naturligtvis extraordinär, men eftersom klippan sakta eroderar innebar den också en stor utmaning”, berättar Greg Truen på SAOTA. Lösningen på erosionsproblemet blev en intrikat konstruktion och en byggnad som närmast verkar flyta på klippkanten.

Det gör att huset ger ett nästintill magiskt och oerhört dramatiskt intryck.

Huset entrévåning är ritad för att på ett sömlöst sätt binda samman ute och inne och är formad som ett ”L” kring pool, terrass och trädgård. Den del som huserar vardags- och matrum skjuter ut över klippkanten och hänger fritt över Atlanten, vilket skapar hisnande panoramavyer. På denna våning ligger även det stora öppna köket, även det med en slående utsikt.

En iögonfallande spiraltrappa binder ihop entrévåningen med den mer privata övervåningen, där ett stort vardagsrum med dubbel takhöjd spelar huvudrollen. Ytterligare en trappa upp ligger familjens sov- och badrum. Det största sovrummet har en väl tilltagen egen terrass som ligger på taket till nedervåningens vardagsrum. Och från badrummet kommer man ut till en liten upphöjd trädgård, som ligger ovanpå husets garage. Också därifrån är utsikten över det blåa havet sagolik och vi konstaterar att vi sent kommer att glömma detta unika hem.

Text: Mats Eriksson  Foto: SAOTA

Läs mer på: www.saota.com

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Le Jour Se Lève

Louis Vuitton – Le Jour Se Lève

Under 2016 gick startskottet när det skapades sju olika dofter med hjälp av den kände parfymmakaren Jacques Cavallier Belletrud. Nu utökas denna kollektion med ett ...