Fish House

0

Genom åren har vi sett oräkneliga hus och det är svårt att inte bli lite kräsna, kanske till och med aningen avtrubbade. Därför är det extra roligt när vi stöter på ett hem som verkligen får oss att tappa andan. Och det gör verkligen det här mästerverket, signerat Guz Architects.

Namnet Sentosa betyder ”frid och lugn” på malajiska, men det är inte riktigt vad denna singaporianska ö gjort sig känd för. Här finns nämligen ett flertal nöjesfält och attraktionsparker av olika slag, som lockar turister från hela regionen. Men på öns östra sida finns en lugn tillflyktsort, Sentosa Cove, dit nöjeskvarterens sorl inte når.

Och där ligger fantastiska Fish House – ett mycket speciellt hem.

Huset ritades av Guz Architects med ambitionen att hylla Singapores tropiska klimat genom att skapa ett öppet och fläktande hem, där de boende kan njuta av havsutsikt från alla rum. Dessutom ville man skapa ett hus som interagerade med den omgivande naturen på ett sömlöst sätt. Och eftersom närheten till havet är så påtaglig blev det naturligt att låta vatten spela en nyckelroll. En stor simbassäng, en så kallad infinitypool med konstgjorda öar, länkar samman huset, trädgården och dess heminredning. Allra tydligast blir det i källarens multimediarum, där ett stort u-format fönster bjuder på en dramatisk utsikt över poolens undervattensvärld.

Integrationen med naturen syns också på husets kurviga tak, vars form är inspirerad av havets böljande vågor.

Taket är till största delen täckt av solpaneler, som förser huset med all energi det behöver. Den yta som inte används till att ta tillvara solens strålar har blivit en takträdgård, komplett med gräsmatta, varifrån utsikten över havet och de närliggande små öarna blir extra hänförande.

Ambitionen var redan från början att skapa ett miljövänligt hus med spektakulär arkitektur och ett kvitto på att man verkligen lyckats kom för något år sedan då Fish House belönades med en pris från Singapore Institute of Architects. De två paviljongerna av trä och glas och deras sätt att smälta in i naturen imponerade på juryn och det är svårt att inte hålla med, för det här är verkligen ett de av de häftigaste hus vi sett.

Läs mer på: www.guzarchitects.com

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Ferrari 296 GTB. Exklusiva bilar och lyxiga sportbilar. Vi har en guide med lyxbilar.

Ferrari 296 GTB

Ferrari 296 GTB är en banbrytande laddhybrid som glider in under F8 Tributo i Ferraris modellprogram, med en helt nyutvecklad V6-motor på 2,9 liter och ...