Nettleton 199

0

På ett berg utanför Kapstaden finns ett av de mest spännande hus vi stött på. Ett hus med en magnifik utsikt och en strålande arkitektur och design. Följ med oss till Nettleton 199 i Clifton.

När det välrenommerade sydafrikanska arkitektkontoret SAOTA fick i uppdrag att rita ett hus på en fantastiskt bergstomt vid havet var briefen kort och koncis. Uppdragsgivarna ville skapa ett hem som maximerade kopplingen till vattnet och samtidigt ha en så begränsad insyn som möjligt. Dessutom ville de ha en trädgård, vilket inte var helt enkelt med tanke på att tomten sluttade betänkligt.

”Vår klient hade också ett särskilt önskemål om att huset skulle ha stora och hänförande vardags- och matrum, med plats för många gäster”, berättar arkitekten Stefan Antoni. Och hänförande är de stora sällskapsytorna i allra högsta grad. Den tredubbla takhöjden och de enorma fönstren skapar en ytterst påtaglig känsla av ljus och rymd. Till det kommer naturligtvis den oförglömliga och obrutna panoramautsikten över havet och horisonten i fjärran.

Ett av husets tydligaste kännetecken är den mörka färg som använts till exteriören. Färgvalet skapar en känsla av att huset liksom drar sig tillbaka in i omgivningen och gör att dess påverkan på berget och miljön omkring blir förvånansvärt liten.

Överlag är alla ytor arrangerade på ett väldigt avskalat och modernt sätt, men samtidigt känns de minimalistiska inslagen aldrig kyliga eller opersonliga.

Huset huvudingångar nås genom en glashiss, som bjuder gäster och boende på en dramatisk entré. En trappa upp från vardagsrummet ligger den mer privata övervåningen. Här finns bland annat ett mycket spektakulärt ”master bedroom” och ett påkostat praktfullt badrum. Och överallt gör sig den hänförande utsikten påmind. Var i detta drömhem vi än befinner oss så är havet ständigt närvarande.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Villa Esporlas på Mallorca via Mallorca Sotheby's International Realty

Villa Esporlas på Mallorca

Sagolik villa i lugna Esporlas, bara 10 minuter från Palma, som här lyckats kombinera den klassiska arkitekturen med en modern och uppdaterad interiör. Detta drömhem ...