Restio River House vid Pringle Bay

Vi på HOOM fortsätter att förundras över makalösa sydafrikanska drömhem. Den här gången är det ett hus mitt ute på landet som får oss att tappa andan. Följ med oss till Pringle Bay och ett underbart ställe vid vattnet.

Ungefär tio mil utanför den sydafrikanska metropolen Kapstaden, på en bank vid floden Buffels, ligger Restio River House. Där har arkitektkontoret SAOTA skapat ett spektakulärt semesterställe av allra modernaste slag.

Omgivet av prunkande grönska och porlande vatten känns huset som en verklig oas, en plats för avkoppling långt bortom storstadens brus.

Husets boendeyta är uppdelad på tre plan, varav ett i suterräng, och de olika våningarna länkas samman av en dramatisk svart trappa. Längst ner ligger tv-rum och umgängesytor och överst hittar vi sov- och badrum. Men det är på mittenvåningen som husets verkliga hjärta finns. Den öppna planlösningen får kök, vardagsrum och lounge att sömlöst yta ihop till ett stort, härligt rum och skapar en mycket påtaglig känsla av rymd och ljus.

Invändigt blandas inspiration från klassiska strandhus med exklusiva material och modern inredning. Vackra detaljer präglar hela huset, till exempel den öppna spisen, som är omgiven av perforerad mässing. Ett elegant men samtidigt lekfullt inslag, som precis som ljusinstallationen från Flos ger en känsla av ombonad värme. I matsalen finns ett praktfullt specialbyggt bord signerat den nyzeeländske möbeldesignern James Mudge. Moderna svarta stolar, som mjukas upp av fårskinnsplädar, omger bordet och ovanför det tronar en magnifik takarmatur i mässing.

Bakom kulisserna är Restio River House verkligen ett högteknologiskt hem med avancerade ljus- och ljudsystem som kan programmeras in i minsta detalj. Men all teknik är parad med förståelse och respekt för den vackra omgivande miljön.

Bygget föregicks av ytterst noggranna studier av tomten och de insamlade kunskaperna om den speciella platsens unika egenskaper fick i stor omfattning styra husets utformning. Och det märks i allra hösta grad – Restio River House är verkligen ett hem i samklang med naturen.

Artikel ur magasinet HOOM – det går bra att dela detta material.

Text: Mats Eriksson  Foto: Adam Letch

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Maserati Levante

Levante är namnet på Maseratis senaste modell. Det är också den SUV som det pratats om i så många år. Och visst var det värt ...