Eden Villa

När inredare och arkitekter samarbetar redan från början – och dessutom kommer överens – kan resultatet bli något utöver det vanliga. Följ med oss till ett vackert hem på Taffelbergets mäktiga sluttningar. Ett hem som känns kontemporärt och tidlöst på en och samma gång.

De sydafrikanska formgivarna OKHA:s hus strålar av självförtroende. Med ena foten i modern möbeldesign och den andra i ekologiskt tänkande har de skapat ett hem i samklang med sin omgivning. OKHA samarbetar med många av Sydafrikas skickligaste designers och konsthantverkare, som skapar unika objekt till deras projekt. Eden Villa är full av specialdesignade föremål och detaljer, som ger den ett helt eget uttryck och på samma gång förstärker banden mellan huset och platsen det ligger på.

I det spektakulära och minst sagt rymliga vardagsrummet blir det ännu en gång tydligt att betong kan vara ett mycket spännande och levande material när det används på rätt sätt. Det praktfulla betongtaket speglar det mer traditionella parkettgolvet och rummet ramas in av en majestätisk öppen spis, klädd i vacker sten från trakten. Den sprakande brasan värmer gott under årets kallare månader, när den milsvida utsikten bäst avnjuts från husets insida.

Redan innan projektet startade var OKHA involverade och man jobbade tätt ihop med Antonio Zaninovic Architects, som ritade huset. Och det är i allra högsta grad tydligt att inredare och arkitekter haft ett mycket nära och långtgående samarbete.

Det arkitektoniska språket för en tydlig och öppen dialog med inredningen och de två harmonierar på ett sätt som skänker huset en formsäker tydlighet.

Villa Edens dramatiska läge på en av Taffelbergets sluttningar har på många sätt styrt husets utformning. I det stora och öppna mat- och vardagsrummet finns fönster från golv till tak, som ramar in panoramat över naturen runtomkring och Kapstadens siluett som tornar upp sig i fjärran. Matsalen flyter ihop med köket, där ett magnifikt specialdesignat bord av ek drar blickarna till sig. Där njuter ägarna av stora middagar med vänner och familj – och vi på HOOM hoppas få komma på återbesök när tillfälle ges.

Text: Mats Eriksson  Foto: Montse Garriga

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Iron Works

Det här formsköna badkaret heter Iron Works och kommer från Kohler. Ett fristående badkar i deras historiska kollektion som kan lyfta ditt badrum och skapa ...