Arnöbergs säteri

Sagolikt säteri, anno 1703, i direkt anslutning till Mälaren. Här finns dessutom 635 hektar jaktmarker runt knuten.

Arnö är en mycket idyllisk och naturskön ö i Mälaren, belägen mellan Enköping och Strängnäs, med en total areal om cirka 1 100 ha. Omgiven av detta vackra kulturlandskap i historiska miljöer ligger Arnöbergs säteri, magnifikt placerat på en höjd i västerläge, på den nordvästra delen av ön. Tack vare Arnöleden och Trafikverkets linfärja, är det lätt att bilburen ta sig till och från ön, vilket innebär att avståndet till Stockholm motsvarar en restid på ungefär en timme.

Gårdens marker omfattar totalt cirka 41 ha, fördelade på två skiften, varav i huvudsak 22 ha skog, 9 ha åkermark och 8 ha övrig mark. Arnö erbjuder förnämliga jaktmarker och via ett jaktarrende med Trögds Häradsallmänning jagar Arnöbergs säteri för närvarande på cirka 635 ha. Gården har också en gedigen brygganläggning, strax söder om färjeläget, för att bl.a. kunna nyttja Mälarens fina fiskemöjligheter.

Egendomens Corps de logi, ursprungligen uppfört 1703 i tre våningar med reveterat timmer under säteritak, rymmer 15 rum, kök, hallar och våtrum och har genom årens lopp successivt renoverats och är idag i ypperligt fint skick, vilket skapat en bostad med bevarad genuin känsla och charm. Detsamma gäller för de båda flygelbyggnaderna från samma tidsepok. Inom gårdscentrum finns ytterligare två bostadsbyggnader som även de renoverats och är i mycket gott skick. Gårdens karaktärsfulla ekonomibyggnader, huvudsakligen från 1850-talet, ligger väl samlade kring gårdscentrum och är genomgripande renoverade, vilket anpassat dem väl för nuvarande driftsinriktning. En nyligen installerad solcellsanläggning svarar för en stor del av energiförbrukningen på fastigheten.

Ett mycket komplett prospekt finns tillgängligt med fler bilder, både exteriört och interiört.

Kontor: Areal Stockholm
Mäklare: Jens Agensjö, 08-678 40 80, 070-567 40 80, jens.agensjo@areal.se eller Göran Hellqvist, 0143-125 64, 070-520 88 30, goran.hellqvist@areal.se

Du hittar fler objekt och utvalda mäklare via Mäklarguiden och på Instagram (hoommagazine). Vi visar även utvalda objekt i Galleriet i magasinet HOOM samt på Facebook.

Vill du visa denna fantastiska fastighet för någon du känner? Ja, du får gärna ”dela” inlägget i något/flera av dina sociala flöden. Vi har tiotusentals besökare här i veckan och HOOM har närmare 80.000 följare på Facebook och 115.000 på Instagram. Vi vill helt enkelt inspirera så många livsnjutare som möjligt.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

När du söker en exklusiv bostad på Mallorca ska du kontakta Skeppsholmen Sothebys International Realty. Lyxiga drömboenden på ett och samma ställe.

Villa Valldemossa på Mallorca

Denna sagolika fastighet, som erbjuder en bedövande vacker utsikt över havet och det kuperade landskapet, ligger bara fem minuter från den charmiga byn Valldemossa. Här ...