Champagne: Charles Heidsieck fyller 200 år

I år är det 200 år sedan champagnelegenden Charles Heidsieck föddes. Med en uppväxt bland vinrankorna och champagne i sina ådror valde han, vid endast 29 års ålder, att starta sitt eget vinhus. Följ med oss in i hans välsmakande, bubblande värld.

Bara en kort tid efter att Charles Heidsieck som rekordung startat sitt eget vinhus reste han utan att tveka till Amerika, vilket ingen annan champagneproducent gjort före honom. Han hade höga ambitioner och en vision om att kärleken till bubblor skulle spridas i det stora landet i väst.

Under sin resa fick han smeknamnet Champagne-Charlie och redan under sin livstid blev han en legend.

Det visade nämligen vara ett briljant drag att lansera sina champagner på andra sidan Atlanten. Snabbt var New Yorks societet förförd av både Champagne-Charlie och hans viner. Han blev en kändis som alla ville bjuda in till sina fester och de amerikanska journalisterna följde varje steg han tog. Under en av sina resor till den amerikanska södern anklagades Charles för att vara fransk spion och fängslades. Det var vid tiden för det amerikanska inbördeskriget och han släpptes inte fri förrän Napoleon III personligen kontaktat Abraham Lincoln.

Champagne-Charlie fortsatte att hänföra alla i sin närhet. Snart serverades hans champagner runt om i Europa på de kungliga festligheterna. Hans naturligt eleganta och sofistikerade sätt och ett liv i glamour skapade den myt som än idag fascinerar. Många år senare producerade huset en cuvée till hans ära. Den döptes till just Champagne- Charlie, och har endast producerats fem gånger. Nu är det, för första gången på 17 år, dags igen för en lansering av detta exklusiva vin.

I en väldigt limiterad upplaga kommer Cuvée Champagne-Charlie att släppas under 2022 – 200 år efter att vinhusets grundare föddes.

Idag är Charles Heidsieck en hyllad champagneproducent som uppskattas av såväl champagneälskare som sommelierer och vinskribenter. Och det är verkligen ingen slump, utan resultatet av ett minutiöst och oförtrutet hantverk som pågår varje dag. Från arbetet i vingårdarna till vineriet där druvorna förädlas till vin, som sedan får vila i 2000 år gamla kalkkällare. Chefsvinmakaren Cyril Brun och vd:n Stephen Leroux följer de stolta traditionerna och nöjer sig aldrig med något mindre än perfektion.

Text: Lina Holm Foto: C. Rousseau & G. Gheeraer

Det här är en artikel som publicerats i magasinet HOOM. Dela gärna i sociala flöden. Du hittar våra sociala medier på Instagram (hoommagazine), Facebook (HOOM) och Linkedin (HOOM AB).

Notera: För att ge jubileet autenticitet så seglar man över de exklusiva buteljerna från Frankrike, precis som man gjorde förr. Färden går från Saint-Malo i Bretagne och man ska göra hamn den 17 juni i New York för att fira 200-årsdagen.

Läs mer på: www.charlesheidsieck.com och www.provinum.se

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Inredningsbutiken Englesson & Company i Djursholm – besök dem för inspiration till vardagsrummet, sovrummet och matsalen. Här hittar du exklusiva möbler av hög kvalitet. I deras tygrum hittar du underbara textilier för gardinsömnad och klädsel till dina möbler. Här får du de bästa inredningstipsen.

Englesson & Company i Djursholm

Besök den exklusiva möbel- och inredningsbutiken för inspiration till vardagsrummet, sovrummet och matsalen. Med deras hjälp kan du skapa ett harmoniskt hem i en stil ...