Azurmendi by Eneko Atxa

Den spanska staden San Sebastián har blivit världskänd för sina många fantastiska krogar. Men den här gången har vi begett oss lite längre västerut längs Biscayabukten, till en restaurang som tagit sitt fokus på hållbarhet och innovativa idéer till en ny nivå. Följ med oss till trestjärniga Azurmendi och Eneko Atxa.

Spektakulärt belägen högst upp på en kulle en kort bit från Biscayabuktens stränder ligger en ytterst modern byggnad som inrymmer en minst lika modern restaurang. På Azurmendi har kocken och ägaren Eneko Atxa alltsedan starten 2005 satt hållbarhet i fokus. Tillsammans med arkitekten Naia Eguino har han skapat en byggnad och krog i samklang med den omgivande naturen.

Flera av de tekniker som använts till byggnaden är banbrytande och restaurangen har rättmätigt blivit en vallfärdsort inte bara för gourméer utan också för arkitekter och byggherrar som inspireras av de många innovativa lösningar man använt sig av. Med en utsikt över böljande vinfält och grönskande åkermark är Azurmendis läge ytterst passande och en hel del av det som besökarna blickar ut över återfinns också på menyn och vinlistan.

Azurmendi har utsetts till världens mest hållbara restaurang och ekotänket återfinns naturligtvis inte bara i arkitekturen och inredningen utan också i allra högsta grad på tallrikarna. Råvarorna hämtas lokalt, från noga utvalda producenter. Dessutom samarbetar man med ett forskningscenter för att ta fram gamla lokala variationer på grönsaker som funnits tidigare, men som försvunnit genom år av storskalig produktion och ett fokus långt ifrån miljö och natur. Dessa grönsaker prunkar nu återigen hos de lokala odlarna och bidrar också till att göra matupplevelsen på Azurmendi än mer unik.

Mästerkocken Eneko Atxa har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med vinproducenten Faustino. Projektet Taste the World ska förena spanska viner och gastronomi på ett innovativt sätt. Eneko Atxas står för det bästa inom spansk gastronomi. Genom att förena hans kreativitet med lokala ingredienser och toppviner från Faustinos sortiment, skapas ett projekt som både ska inspirera och hänföra. Kärnan i konceptet är att frambringa synergi mellan den talangfulle matkreatören och den innovativa vinproducenten. Vidare kommer Faustino-gruppen att använda sin kunskap och expertis för att utveckla ett nytt vin som tar tillvara på Eneko Atxas kulinariska know-how och kreativitet. Det unika vinet kommer att släppas mot slutet av det här året.

Eneko Atxa äger restaurangen Azurmendi, som ligger i utkanten av Bilbao i norra Spanien. Restaurangen har tre åtråvärda stjärnor i Michelinguiden och fick plats 38 på listan över världens 50 bästa restauranger 2017. Hans restaurang utsågs 2014 till världens mest hållbara. Samma år utnämndes Azurmendi dessutom till världens bästa restaurang av magasinet Elite Traveller och Eneko Atxa blev utsedd till ”Årets bäste unge kock”. Så precis som för alla restauranger i den här klassen gäller det att vara ute i mycket god tid med bordsbokningen.

Faustino Group är ett av Spaniens mest kända Rioja-hus och har producerat vin i över 150 år. Sedan starten har det varit en kvalitetsproducent som levererar högklassiga viner över hela världen. Bodegas Faustino är Riojas största familjeägda vineri och även den största innehavaren av vingårdar i Rioja.

Läs mer på: Azurmendi och Faustino Group

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

När du letar fastighetsmäklare i Stockholm kontakta Skeppsholmen Sotheby’s International Realty

Herrgårdsvilla med sjötomt i Saltsjö-Boo

Välkommen till natursköna Vikingshill och en underbar sjötomt med stora plana gräsytor, lång strandlinje och en fantastisk sjöutsikt över inloppet till Velamsundsviken. Här finns en ...