Sun House

0

I tätbebyggda Singapore är det långt ifrån lätt att hitta obebyggda tomter, framförallt för den som vill bygga stort. Det innebär rejäla utmaningar för arkitekterna. Följ med oss till ett hus som verkligen lyckas göra det mesta av sin begränsade yta.

Det är inte första gången vi på HOOM hamnar i Singapore när vi letar efter spännande och lekfull arkitektur. Arkitektkontoret Guz Architects fortsätter att fascinera oss, även den här gången med ett hus som verkligen är ett med naturen.

Eftersom tomten är så liten valde arkitekterna att göra huset L-format, för att verkligen ta tillvara på all tillgänglig yta. En öppen innergård utgör en privat sfär i det tätbebyggda området och arkitekterna har lyckats skapa en insynsskyddad plats som ändå känns öppen och fläktande. En centralt placerad damm skänker svalka och skapar vackra reflektioner och runtom i den finns små gräsbeklädda ”öar” strategiskt utplacerade. Där växer eleganta träd, som inte bara fungerar som dekoration, utan också skänker välbehövlig skugga under Singapores många varma dagar.

Även på husets baksida finns flera dammar och en rejält tilltagen pool. Där hittar vi också en halvöppen uteplats för grillkvällar, som täcks av ett lite annorlunda tak. Guz Architects har nämligen använt sig av ett av sina mest berömda kännetecken: att låta trädgården fortsätta upp på taket. Det får villan att verkligen kännas inbäddad i prunkande grönska, samtidigt som det bidrar till känslan att befinna sig långt från storstadens brus.

För att vara i Singapore är Sun House ett ganska kompakt bygge, men det innebär inte på långa vägar att det är fråga om någon slags ”compact living”. Invändigt präglas detta hem av stora och öppna ytor. Överallt finns öppningar och skjutbara dörrar som ändrar rummens karaktär och skapar sömlösa övergångar mellan inne och ute. Och framförallt tillåts det naturliga ljuset flöda fritt i varje liten vrå. Att huset är döpt efter solen känns fullständigt naturligt.

Läs mer på: www.guzarchitects.com

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Letar du lyxhotell? Exklusiva hotell och exklusiva resorts i världens alla hörn. Exklusiva resor till exotiska platser.

One&Only Reethi Rah

Det finns några resmål som vi på HOOM aldrig tröttnar på. Ett av dem är definitivt Maldiverna och alla dess till synes oändliga antal öar. Följ ...