Unik villa i Saltsjöbaden

Högt upp i Gamla Saltsjöbaden med strålande läge och sjöutsikt återfinns Villa Lekåsen – ett bedårande smycke i nationalromantisk stil. Här kan du slå dig ner på verandan mot Hotellviken och njuta av båtlivet på avstånd, promenera ner till Grand Hotel Saltsjöbaden, Restaurangholmen eller till Vår Gård och äta gott, besöka gym och tennisbanor eller ta en promenad utmed vattnet.

Det var storbyggmästaren i Stockholm – Oscar Herrström – som 1906 lät bygga detta väl vinterbonade fritidshus för sig själv och sin barnrika familj och det beboddes fram till 1962 av samma familj. Huset ritades av arkitekt Gustaf Wickman som var förra sekelskiftets stora bankarkitekt, något som går igen i Ekorrbackens  ”pompösa” och storstilade arkitektur. Wickman är även känd för de offentliga byggnader han ritade bl a flertalet sjukhus och Kiruna kyrka. 1904 blev även Wickman ledamot i Konstakademin.

Sällskapsrummet är voluminöst, minst sagt, med sina 8 meter i takhöjd och sina ståtliga spröjsade fönster. Innertaket är vackert dekorationsmålat av Filip Månsson som också dekorerat Saltsjöbadens kyrka. 

På den vackra tomten med stensättningar, berg i dagen och gräsmattor har även ett växthus placerats. Tomten är inringad av staket och stängsel. Bilarna kan parkeras på den stensatta infarten till villan. Vid infarten står en liten bod/ett förråd där första ägaren hade sin häst med vilken de for ned till byn för att där hämta vatten. Välkomna till ett helt unikt boende på en av de högsta punkterna i Saltsjöbaden där den genuina känslan dröjer sig kvar.

Adress: Ekorrbacken 2/Isaac Grunewalds väg 6, 133 33 Saltsjöbaden
Fast.beteckning: Rösunda 29:9
Tomtarea: 1.500 kvm
Boarea: 322 kvm
Biarea: 100 kvm
Antal rum: 8 rum och kök
Antal sovrum: 4 till 6
Byggnadsår: 1906
Byggnadstyp: 1-plan med loft och källare
Område: Saltsjöbaden/Rösunda

Pris: 25.000.000 kr

Kontor: Skeppsholmen Sotheby’s International Realty
Mäklare: Ingrid Niclason, 070-572 99 66, ingrid.n@sothebysrealty.se

Du hittar fler objekt och utvalda mäklare via Mäklarguiden och på Instagram (hoommagazine). Vi visar även utvalda objekt i Galleriet i magasinet HOOM (både i print och digitalt) samt på Facebook.

Vill du visa denna fantastiska fastighet får någon du känner? Ja, du får gärna ”dela” inlägget i något/flera av dina sociala flöden. Vi har tiotusentals besökare här i veckan och HOOM har 190.000 följare på Instagram och 77.000 på Facebook.

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Celine Dion – Florida

Idag vill vi på HOOM visa er en fantastisk fastighet som ligger vackert placerad på den avlånga Jupiter Island på Floridas östkust. Detta hem byggdes ...