Växthus – 10 tips

Nu när våren är här är det dags att ta tag i trädgården. För dig som vill förlänga säsongen så kan ett vackert växthus vara ett bra alternativ och vill du ha sommar året runt kanske du ska bygga en vinterträdgård. Experten Berenike Munthe på Vansta Trädgård har här samlat 10 viktiga tips som tar dig vidare mot dina drömmars hus. Ta en titt på vackra bilder och låt dig inspireras.

  1. Glöm inte magkänslan när du väljer uterum. Vad var din första tanke och vision med rummet i glas? – det klorofyllfyllda rummet med prunkande växter eller vintervarma glassalongen för myskvällen i soffan. Din vision ger olika svar på vad som skall byggas.
  2. Oavsett vilken tillverkare du väljer skall din idé vara vägledande för val av prestanda, funktion, storlek och design.
  3. Tänk alltid större än du tror. Under 15 år med växthus och vinterträdgårdar har vi på Vansta aldrig hört – vi byggde för stort!
  4. Ett nytt rum i trädgården, fristående eller anslutet skapar alltid nya platser. Tänk hela projektet och vilka effekter en ny byggnad gör på fastigheten i stort.
  5. Anlita gärna en projektledare för ditt bygge. Vansta sitter ofta på både leverantörsstolen och byggstolen. Det är mycket som skall samordnas och detta görs bäst av proffs.
  6. Gör grundläggningen med samma ambition som huset som skall byggas. Olika glashus kräver olika typer av grundläggning för att fungera optimalt med den önskade funktionen.
  7. Säkerställ att din leverantör kan leva upp till snö- och vindlaster som krävs för din region. Invändiga stag i ett växthus skall du undvika, det är inte tillräckligt starkt.
  8. Förvalta och förnya. Framtidsperspektivet bör finnas med även om din fastighet är nybyggd och som alltid är kvalitet en god investering.
  9. Undvik målat trä särskilt om du bygger växthus. Det är inte bara tomaterna som vill växa i ett växthus, också fukthållande mikroorganismer trivs som förstör de målade ytorna och skapar oändligt underhållsarbete och försvårar renhållning.
  10. Skall du ansluta en aluminiumbyggnad mot en målad fasad? Tänk då på att färgen på metall inte förändras som den på en målad eller putsad yta.

Läs mer på: www.vanstatradgard.se

 

 

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

Liknande artiklar

Mastello från Antonio Lupi. När du söker exklusiva fristående badkar för ett exklusivt badrum.

Mastello från Antonio Lupi

Fristående badkaret Mastello är ritat av designer Mario Ferrarini för italienska Antonio Lupi. När han designade detta formsköna kar så hämtade han inspiration från de ...