Havtornssorbet

0

Det här receptet, signerat mästerkocken Henrik Norström, är en delikat upplevelse som öppnar upp alla hjärtan. Havtornssorbeten och vaniljkrämen får de frasiga äpplena att smälta i munnen och gör rätten till en given favorit för både stora och små.

Receptet är för 4 personer och du behöver:

 • feuilles de brick (tunn deg, som vårrulledeg fast tunnare, vårrulledeg fungerar också)
 • 2 stycken goda fasta äpplen
 • socker
 • kanel
 • 2 dl mjölk
 • 45 g äggula
 • 50 g socker
 • 15 g maizena
 • 1⁄4 vaniljstång
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 dl passerad havtornsjuice
 • 2 dl sockerlag (50% socker, 50% vatten)
 • 1 dl vatten
 • 1 msk glukos
 • olja till fritering

Arbetsmetod:
Tryck ur kärnhuset ur äpplet med hjälp av en urkärnare. Ställ in äpplet i 90 grader varm ugn i ca 20 minuter (för att det ska tappa vätska utan att det blir för mjukt). Låt äpplet kallna. Dela varje äpple i 6 klyftor. Skär feuilles de brick-degen i ark som är ca 10×12 cm. Rulla in äppelklyftorna i degen. (Det kan inte göras för långt innan, då löser vätskan ur äpplet upp degen, några timmar innan de ska användas går bra). Rulla ca 1,5 varv runt äpplet, det är inte gott med för mycket deg. Dela och skrapa ur vaniljstången i mjölken, ställ på värme utan att det kokar upp. Vispa samman socker, äggula och maizena. Slå den varma mjölken i äggsmeten, blanda ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen, sjud krämen och låt det bubbla lite under ett par minuter, sila i finmaskig sil och ställ kallt.

Blanda havtornspuré, vatten, glukos och sockerlag. Kör sorbeten krämig i en glassmaskin. Vid servering, rör ut vaniljkrämen ordentligt (den ”sätter” sig) blanda den fluffig med vispad grädde. Fritera äppelknytena i 160 grader varm olja tills knytena blir gyllenbruna i färgen, lyft upp dem på papper, strö på socker och kanel. Servera omgående med havtornssorbet och vaniljcrème.

Recept: Henrik Norström   Foto: Fredrik Klintberg

Du kan även följa mästerkocken Henrik Norström på Instagram: henrikluxrestauranger

About author

Redaktionen

Någon av oss på redaktionen har skrivit det här. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor, antingen här eller på info@hoom.se.

No comments

Liknande artiklar

Como Shambhala. Vi har fler exklusiva hotell och resorts. Exklusiva resor till Asien.

Como Shambhala

Vi på HOOM har flera gånger haft fantastiska upplevelser på underbara Bali. Och nu har vi hittat ett nytt favoritställe, där vi verkligen kan vila ...